wtorek, 28 stycznia 2014
zupa cebulowa- zapiekana
zupa cebulowa- zapiekana łatwa....Skladniki
125 dkg cebuli (2-3 bardzo duze cebule)
80 g margaryny( 2 lyzki)
2 lyzka maki
50 g sera tartego gruyere (moze byc inny ale ma byc ostry)
1 maly kieliszek wina bialego lub madery
1 kajzerka pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub tosterze
1 1/2 l bulionu drobiowego
sol, pieprz
Przygotowanie
Cebule przekroic na pol i pokroic w cienkie plastry. Na margaryne
posmazyc cebule dodac make, mieszac az lekko zbrazowieje na koniec dodac
kieliszek wina. W szybkowarze zagotowac bulion, dodac cebule, zamknac
szczelnie i gotowac 10 min.
Do miseczek zaroodpornych wlac zupe , na wierzch polozyc kromki
podpieczonej bulki, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku od gory
az sie lekko zarumieni ser.To jest ta na foto
Smacznego. ale można i
tak.....-------------------------------------- -----.Zupa cebulowa z
grzankami z serem
Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i
kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i
pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo
do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire.
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 5 cebul pokrojonych w plasterki
- 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki
- 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte
- spory kawałek masła
- oliwa
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 8 małych kromek chleba (może być czerstwy)
- sos Worcestershire
- ser (u mnie gouda i pecorino)
PRZYGOTOWANIE:
Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek.
Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek,
zostawiając małą szparkę i dusić na maleńkim ogniu 50min, z tym, że na
ostatnie 20 min zdjąć pokrywę, by cebula nabrała złotego koloru. Od
czasu do czasu zamieszać cebulą, by nie przywarła. Po tym czasie wlać
bulion i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min.
Doprawić jeśli ewentualnie trzeba i dodać natkę.
Rozgrzać piekarnik, opiec kromki chleba z obu stron. Nalać zupę do
żaroodpornych miseczek. Ułożyć chleb na ich wierzchu i lekko wcisnąć.
Posypać startym serem i skropić sosem Worcestershire. Wstawić miski na
blasze do piekarnika i zapiekać chwilkę aż ser się roztopi. Podawać
gorące. Smacznego!