poniedziałek, 27 stycznia 2014
chlebki tureckie
‘Jedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze
powiedzial kiedys Oscar Wilde.===
Składniki:
1,,,,,,ciasto:
* 450 g mąki
* 20 g drożdży
* szczypta cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżki jogurtu
2,,,,,,nadzienie:
* 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną
kostkę
* 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i
pokrojonych w kostkę
* pęczek tymianku, grubo posiekany
* pęczek dymki pokrojonej w kostkę
* 250 g mięsa mielonej baraniny
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka nasion czarnuszki
* sól
* świeżo zmielony pieprz
-Wykonanie: ,ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody,
dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. ,nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche,
doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę,
pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy
farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w
piekarniku nagrzanym do 225°C.
Smacznego !
źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka. Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego jakie będzie
wychodzić ciasto dodać jej trochę mniej (lub więcej). Ja osobiście wolę
nawet jeśli ciasto jest trochę klejące i przy wałkowaniu podsypać je
mąką niż kiedy wychodzi za twarde.
Użyłam suszonego tymianku,świeży dopiero dorasta na parapecie
:.Jadzia =ps.farsz według
uznania,nie każdy lubi baraninę..lub taki ;Farsz:
* podwójna pierś z kurczaka
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 dojrzałe pomidory
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* sól. pieprz, ostra papryka, tymianek
* olej
* keczup..Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy kurczaka
pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kiedy
kurczak się już lekko przyrumieni
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com