wtorek, 28 stycznia 2014
Bułeczki "ogony pawia"
Bułeczki "ogony pawia"
12 sztukSKLADNIKI
300 ml mleka,
9 dag masła,
65 dag mąki typ 550 lub 650,
1 łyżeczka drożdży instant,
1 łyżeczka soli,
4,5 dag cukru,
3 jajka,
9 dag stopionego masła do smarowania.WYKONANIE
Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Zdjąć z ognia, odlać 120 ml i do
reszty dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać aż się rozpuści i
odłożyć.
Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą.
Zrobić dołek i wlać mleko z masłem, 70 ml czystego mleka i lekko
roztrzepane jajka. Mieszać drewnianą łyżką - zaczynając od środka i
zbierając systematycznie mąkę z boków miski. W razie potrzeby dodawać
małymi porcjami resztę mleka - jego ilość zależy od rodzaju mąki.
Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać 10 minut - powinno być zwarte i
elastyczne.
Miskę wysmarować stopionym masłem, włożyć do niej kulę ciasta i kilka
razy obtoczyć tak, aby całe pokryło się masłem. Przykryć folią
spożywczą i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Odgazować naciskając dłonią, przykryć i odstawić jeszcze na 10 minut.
W tym czasie stopionym masłem wysmarować foremki do muffinek (nie mogą
być silikonowe).
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną z
powrotem schować do miski, drugą zaś rozwałkować na prostokąt wielkości
30x24 cm i grubości ok. 6 mm. Brzegi najlepiej równo dociąć prostym
radełkiem (lub nożykiem do pizzy). Bok 30 cm podzielić na 6 pasków
szerokości 5 cm, które to z kolei podzielić na 3 paski - 9 cm, 8 cm i 7
cm (czyli bok 24 cm).Posmarować masłem najdłuższy kawałek, ułożyć na nim
średni kawałek i znów posmarować masłem. Na samej górze ułożyć kawałek
najkrótszy, mocno docisnąć w środku (można trzonkiem łyżki drewnianej),
posmarować masłem, złożyć na pół i wsadzić do foremki. Z resztą pasków
zrobić dokładnie to samo. Gdy skończy nam się pierwsza partia (6 sztuk) -
zrobić dokładnie to samo z odłożonym kawałkiem ciasta. Gotowe bułeczki
przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować masłem i
piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz posmarować masłem
i wyjąć z foremek.
Wystudzić... albo jeszcze lepiej po prostu przestudzić na kratce. Bo
ciepłe są rewelacyjne!
Źródło:
http://sandrakavital.blogspot.com/2008/08/des-petits-pains-en-queue-de-dinde.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com