wtorek, 28 stycznia 2014

Drozdzowe buleczki

z przepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo                SKLADNIKI    maki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 120 g masla 1/3 szkl cukru 2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g) 2 duze jajka 1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek Nadzienie: 230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1 duze zóltko 1 lyzka plus 2 lyzeczki maku 1/3 szklanki gestej konfitury z wisni Ciasto: Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku. Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki i szczypta soli. Nie mieszac, odstawic na 5 minut. Uzywajac miksera z hakiem wymieszac ciasto na srednich obrotach, nastepnie, wciaz mieszajac, dodawac po jednym jajku. Zmniejszyc obroty do minimum i wsypywac stopniowo reszte maki - ciasto nie powinno byc zbyt klejace. Wyjac cisato z miski na oprószony maka blat i uformowac kule. Przelozyc ja do miski, przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na godzine. Nadzienie: wszystkie skladniki wymieszac w miseczce, odstawic. Wyrosniete ciasto przelozyc na oprószony maka blat i rozwalkowac na kwadrat o boku 40 cm. Odciac nierowne brzegi tak, by powstal równy kwadrat o boku ok. 37,5 cm. Jesli ciasto jest zbyt miekkie, mozna je schlodzic przez 10 minut w lodówce. Ostrym nozem podzielic ciasto na kwadraty o boku 12,5 cm. Na kazdym zrobic ukosne naciecia (jak na zdjeciu). Na srodku ulozyc lyzke sera, lyzeczke konfitur i zwinac buleczki - jak na zdjeciu. Konce rogów powinny byc dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...