wtorek, 28 stycznia 2014

Drozdzowe buleczki

z przepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo              


 SKLADNIKI    


 
maki 1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml) 
120 g masla 
1/3 szkl cukru 
2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant 
3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g) 
2 duze jajka 
1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek 

Nadzienie
230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 
1/4 szklanki cukru
 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 
1 duze zóltko 
1 lyzka plus
 2 lyzeczki maku
 1/3 szklanki gestej konfitury z wisni  
Ciasto: 

Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku. Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki i szczypta soli. Nie mieszac, odstawic na 5 minut. Uzywajac miksera z hakiem wymieszac ciasto na srednich obrotach, nastepnie, wciaz mieszajac, dodawac po jednym jajku. Zmniejszyc obroty do minimum i wsypywac stopniowo reszte maki - ciasto nie powinno byc zbyt klejace. Wyjac cisato z miski na oprószony maka blat i uformowac kule. Przelozyc ja do miski, przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na godzine.  

Nadzienie

wszystkie skladniki wymieszac w miseczce, odstawic. Wyrosniete ciasto przelozyc na oprószony maka blat i rozwalkowac na kwadrat o boku 40 cm. Odciac nierowne brzegi tak, by powstal równy kwadrat o boku ok. 37,5 cm. Jesli ciasto jest zbyt miekkie, mozna je schlodzic przez 10 minut w lodówce. Ostrym nozem podzielic ciasto na kwadraty o boku 12,5 cm. Na kazdym zrobic ukosne naciecia (jak na zdjeciu). Na srodku ulozyc lyzke sera, lyzeczke konfitur i zwinac buleczki - jak na zdjeciu. Konce rogów powinny byc dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie rozklejac. Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30 miut. Piekarnik nagrzac do 180 st C. Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe. Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce. Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com