z przepisu Martha Stewart Living.
Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo
maki
1 szklanka mleka (uzywam szklanki i poj. 250 ml)
120 g masla
1/3 szkl cukru
2 i 1/4 lyzeczki suszonych drozdzy instant
3,5 - 4 szklanek maki pszennej (ok. 600 g)
2 duze jajka
1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek
Nadzienie:
230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka)
1/4 szklanki cukru
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1 duze zóltko
1 lyzka plus
2 lyzeczki maku
1/3 szklanki gestej konfitury z wisni
Ciasto:
Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku.
Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki i szczypta soli. Nie mieszac,
odstawic na 5 minut.
Uzywajac miksera z hakiem wymieszac ciasto na srednich obrotach,
nastepnie, wciaz mieszajac, dodawac po jednym jajku. Zmniejszyc obroty
do minimum i wsypywac stopniowo reszte maki - ciasto nie powinno byc
zbyt klejace.
Wyjac cisato z miski na oprószony maka blat i uformowac kule. Przelozyc
ja do miski, przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na godzine.
Nadzienie:
wszystkie skladniki wymieszac w miseczce, odstawic.
Wyrosniete ciasto przelozyc na oprószony maka blat i rozwalkowac na
kwadrat o boku 40 cm. Odciac nierowne brzegi tak, by powstal równy
kwadrat o boku ok. 37,5 cm. Jesli ciasto jest zbyt miekkie, mozna je
schlodzic przez 10 minut w lodówce.
Ostrym nozem podzielic ciasto na kwadraty o boku 12,5 cm. Na kazdym
zrobic ukosne naciecia (jak na zdjeciu). Na srodku ulozyc lyzke sera,
lyzeczke konfitur i zwinac buleczki - jak na zdjeciu. Konce rogów
powinny byc dobrze sklejone, poniewaz ciasto podczas pieczenia moze sie
rozklejac.
Kazda bulke posmarowac glazura z jajka. Odstawic do wyrastania na 20-30
miut.
Piekarnik nagrzac do 180 st C.
Wstawic bulki, piec ok. 16-18 minut. Beda zlotobrazowe.
Po upieczeniu ostudzic na kuchennej kratce.
Smacznego!robi sie je szybko ,pomimo ,że tyle do czytania.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com