KRUSZONKA:
50 g masła, miękkiego lub margaryny
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 szklanka cukru
10 dag drożdży (cała kostka)
1 ½ szklanki mleka
cukier waniliowy
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
ok. 100 g rodzynków
10 dag drożdży (cała kostka)
1 ½ szklanki mleka
cukier waniliowy
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
ok. 100 g rodzynków
wykonanie;
Z
drożdży, letniego mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn.Gdy rozczyn po 15-20 minutach wyrośnie ,dodać go do miski z przesianą mąką Do tak powstałej masy ciasta ,dodac roztrzepane jajka ,cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać
rozpuszczoną margarynę.Gotowe ciasto zwinąć w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Rodzynki sparzyć, odsączyć, oprószyć
mąką. Gdy ciasto podrośnie, połączyć je z rodzynkami i wyłożyć do
blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia w
ciepłe miejsce. Przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch o ciasta.
Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut. Niestety moja blaszka o wymiarach26x26x10cm okazala sie za mała...ale te spady są najsmacznięjsze...Pycha.SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com