dopiero co z kamienia wyciągnięty...częstujcie się ,smacznego...
Pain au Levain Fendu
Składniki na 3 bochenki:ja upiekłam 2 bo nie weszły by mi 3 na kamień
- * 1000g białej pszennej maki chlebowej
- * 60g maki pszennej razowej
- * 60g żytniej maki razowej
- * 680g wody
- * 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100%
- * 24g soli
- * 5g drożdży instant (opcjonalnie)
Mąki wsypać do dużej miski, dodać wodę i dokładnie wszystko wymieszać.
Miskę przykryć szczelnie folia i zostawić do autolizy na 20 minut.
Następnie dodać zaczyn, drożdże i sól. Po ponownym dokładnym
wymieszaniu, wyjąć masę na stół i zagnieść gładkie ciasto o średnio
rozwiniętym glutenie. Zostawić do wyrośnięcia na 90 minut, składając
ciasto co 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (około 700g), każdą zawinąć w
lekką kule i zostawić na 15 minut. Następnie ukształtować owalne
bochenki. Ułożyć je na omączonym delikatnie stole gładką stroną w górę,
posypać odrobiną mąki i wałkiem wycisnąć wgłębienie wzdłuż bochenka.
Powstały krater poszerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru
będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm
szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka
tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w
koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250°C.
Bochenki wyłożyć na łopatę kraterem w górę i zsunąć do naparowanego
pieca. Natychmiast zmniejszyć jego temperaturę do 230°C i piec przez 30
minut.
Smacznego:-)http://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&gs_nf=3&cp=20&gs_id=6&xhr=t&q=Pain+au+Levain+Fendu&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=Pain+au+Levain+Fendu&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=895ac3970a98dcea&bpcl=38625945&biw=1213&bih=580
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com