wtorek, 28 stycznia 2014

Pain au Levain Fendu

dopiero co z kamienia wyciągnięty...częstujcie się ,smacznego... Pain au Levain Fendu  
Składniki na 3 bochenki:ja upiekłam 2 bo nie weszły by mi 3 na kamień 
  • * 1000g białej pszennej maki chlebowej
  •  * 60g maki pszennej razowej 
  • * 60g żytniej maki razowej 
  • * 680g wody
  •  * 300g pszennego zaczynu zakwasowego 100% 
  •  * 24g soli 
  • * 5g drożdży instant (opcjonalnie) 

Mąki wsypać do dużej miski, dodać wodę i dokładnie wszystko wymieszać. 
Miskę przykryć szczelnie folia i zostawić do autolizy na 20 minut. 
Następnie dodać zaczyn, drożdże i sól. Po ponownym dokładnym wymieszaniu, wyjąć masę na stół i zagnieść gładkie ciasto o średnio rozwiniętym glutenie. Zostawić do wyrośnięcia na 90 minut, składając ciasto co 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (około 700g), każdą zawinąć w lekką kule i zostawić na 15 minut. Następnie ukształtować owalne bochenki. Ułożyć je na omączonym delikatnie stole gładką stroną w górę, posypać odrobiną mąki i wałkiem wycisnąć wgłębienie wzdłuż bochenka. Powstały krater poszerzyć rolując wałek w przód i w tył aż spód krateru będzie cienko rozwałkowany a sam krater będzie miał około 5cm szerokości. Lekko obsypać mąką i zawinąć obie części chleba do środka tak aby się stykały. Tak uformowane bochenki ułożyć kraterem w dół w koszach i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W ostatniej godzinie wyrastania rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250°C. Bochenki wyłożyć na łopatę kraterem w górę i zsunąć do naparowanego pieca. Natychmiast zmniejszyć jego temperaturę do 230°C i piec przez 30 minut. Smacznego:-)http://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&gs_nf=3&cp=20&gs_id=6&xhr=t&q=Pain+au+Levain+Fendu&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=Pain+au+Levain+Fendu&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=895ac3970a98dcea&bpcl=38625945&biw=1213&bih=580

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com