środa, 29 stycznia 2014

INDYCZA PIERŚ Z masłem

Pierś z indyka Inspirację znalazłam w ,,Wysokich obcasach" na tą pyszna, maślana pierś. Mięso  jest mięciutkie i kruche.Ten wyjątkowy smak zawdzięcza maśle ..
Gorąco polecam.

Składniki:

1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą)
1 pęczek natki pietruszki
1-2 pomarańcze
200 g. masła
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania:


Mięso myjemy, osuszamy. 
Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem.
Maslo kroimy na kawałki, mielimy z natką pietruszki,robimy ruloniki i odstawiamy do lodówki aby stwardniały-u mnie robione maslo na noc
Gotowe ruloniki z maslą pietruszkowego  rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa,układamy dzwonka pomarańczy i zwijamy roladę. Sznurujemy ,lub spinamy .
Mięso wkładamy do brytfanki ,lub naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika na ok. 35-40minut.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką.SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...