Pierś z indyka
Inspirację znalazłam w ,,Wysokich obcasach" na tą pyszna, maślana
pierś. Mięso jest mięciutkie i kruche.Ten wyjątkowy smak zawdzięcza maśle ..
Gorąco
polecam.
Składniki:
1 kg. piersi z indyka (cała z polędwicą)
1 pęczek natki pietruszki
1-2 pomarańcze
200 g. masła
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy.
Pierś rozcinamy tak aby powstał płaski i równy kawałek mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem.
Maslo kroimy na kawałki, mielimy z natką pietruszki,robimy ruloniki i
odstawiamy do lodówki aby stwardniały-u mnie robione maslo na noc
Gotowe ruloniki z maslą pietruszkowego rozkładamy na ok. 3/4 płata mięsa,układamy dzwonka pomarańczy i zwijamy roladę. Sznurujemy ,lub spinamy .
Mięso wkładamy do brytfanki ,lub naczynia żaroodpornego, na wierzchu
układamy pozostałe masło. Zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC
piekarnika na ok. 35-40minut.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką.SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com