niedziela, 19 stycznia 2014

Zrazy wołowe z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym

Ziemniaki obrane obgotować 10-12minut,następnie posolić ,popieprzyć ,doprawić ulubionymi ziołami -u mnie pomidory suszone.Zapiec w piekarniku do zarumienienia. ........................................Zrazy zawijane wołowe    ................................ Składniki: kilka plastrów rostbefu wołowego , boczek parzony , ogórki kiszone ,cebula ,olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ...................................          Wykonanie: Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon .Spinamy wykalaczką lub nitka Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do zrumienienia.Podgrzamy wode w rondelku ,wkładamu zarumienione zrazy ,dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego ,1-2 liść laurowy i dusimy do miękkości Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś czas odrobinę wody). Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem ......................... sos chlebowy Kraj pochodzenia: Wielka Brytania Składniki: mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki 
sos chlebowy -  Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal do wrzenia. Trzymamy mleko w takim stanie przez 5 minut, po czym rondelek przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny. Z kromek chleba odcinamy skórkę, zaś miękisz kruszymy w rękach. Mleko cedzimy do czystego rondelka, dodajemy chleb i masło. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy, mieszając, przez 10-15 minut. Chleb powinien niemal rozpuścić się w mleku, a sos zgęstnieć. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką, zaś tuż przed podaniem podprawiamy śmietanką. Sos możemy zrobić wcześniej, po czym delikatnie odgrzać i dodać śmietankę.