1-1,5 kg karkówki
2-3 l wody
2 listki laurowe
2-3 ziela angielskie
3 łyżki soli
1 łyżka pieprzu ziarnistego czarnego
3 ząbki czosnku
świeżo mielony czarny pieprzKarkówkę gotować w garnku z przyprawami do miękkości.
Gotowe mięso wyjąć ,odsączyc i pokroić na plastry ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać olej, włożyć cebule pokrojoną w piórka tak aby zakryć mięso, na to pieczarki pokrojone w plastry, na pieczarki paprykę pokrojoną w paski,kalafior ,brokuł,marchewke pokrojona w plastry,fasolkę szparagową pokrojoną w słupki. .Doprawić ulubionymi przyprawami .
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
Karmelizowane banany i pomarańcze Składniki:
2-3 szt.bananow
2 szt. pomarańcza
50 g masło
1/4szkl. cukier
2 łyżki moidu
owoc granatu
Na patelni rozpuścić masło z cukrem i miodem..2-3 banany i 2 pomarańcze,pokroić w plastry Plasterki smażyć ok. 8-10 minut, aż zaczną się ładnie karmelizować,dorzucić garść owocu granatu,chwilę jeszcze smażyć Przełożyć na gotowe mięso.SMACZNEGO!!! inspiracjąChristopher