poniedziałek, 27 stycznia 2014
MAŚLANY CHLEB
"Dziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :). Składniki:
* 700g białej mąki
* 250 g świeżego mleka
* 120 g masła (stopione)
* 40g drożdży
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka soli i cukru
Na wierzch:
* 1 żółtko
* 100 g masła
* 1 łyżka mleka
* ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego) WYKONANIE . Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20
minut Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i
odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy,
rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej
powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek
nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy
układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5
cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić
na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem
trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciastaCałość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a
środkowa kulę posypujemy makiem. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a
następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w
zależności od piekarnika) przykryć chleb folią.
Źródło: "Słoneczny" chlebek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com