Kotlety mielone z wołowiny i szynki
600 g mielonej wołowiny
,400 g szynki,
1 duża cebula
sól, pieprz 1 -2jajka -zależy od wielkości
,2 łyżki masła,
olej do smażenia,
kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki
,1 łyżeczka suszonego tymianku,
kaszka kukurydziana do panierowania.
WYKONANIE
.Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko
,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do
smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy mięsnej uformować kotlety. Każdy
obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na
salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą
i pieprzem ,oraz polane sosem czosnkowym.... SOS....Jogurtowy sos czosnkowy
Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama
cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa,
ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże
ogórki, marchewki…
Składniki:
- ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka zimnej wody
- łyżka oliwy z oliwek
- świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić w miseczce lub
sosjerce. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie
wymieszać.
3. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!