wtorek, 28 stycznia 2014
ryba w cieście
piatkowy obiad lub kolacja Ciasto:
* 20g drozdzy
* 1 lyzka cukru
* 1 lyzka soli
* 1 jajko
* 250ml cieplego mleka
* 6 lyzek masla
* 1/2 kg mak i Farsz:
* 30dag pieczarek
* 2 cebule
* 3-4 filety rybne (zalezy od wielkosci)
* sól, pieprz=ja dałam mrożone warzywa -mieszanke zamiast
pieczarek WYKONANIE
Drozdze rozpuszczamy w mleku z cukrem.
W duzej misce mieszamy make z sola. Dodajemy jajko, maslo i rozczyn;
dokladnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby mozna podsypywac maka.
Wyrobione ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do
podwojenia objetosci.
W tym czasie jak nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie.
Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z
cebulkami, doprawiamy do smaku.
Rybe przyprawiamy z obu stron.
Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 czesci.
Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem ksztalt ryby. Delikatnie
przenosimy na blache(wczesniej trzeba ja posmarowac maslem i podsypac
maka). Brzegi rybki smarujmey bialkiem i z pozostalego po wycieciu
ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl.
Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i
wyrównujemy.
Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka
wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i
glowe.
Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika
(175o) na okolo 40 minut(), pilnujac by sie nie przypiekla za bardzo (
pod koniec mozna przykryc wierzch folia aluminiowa).
Smacznego :) żródło dzismamochotena.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com