wtorek, 28 stycznia 2014
Gnocchi ziemniaczane
gnocchi di patate
z ziemniaków gotowanych w mundurkach-----ja miałam wczorajsze z obiadu
Przepis na gnocchi
Składniki, około 6 porcji:
• 1 kg ziemniaków (jesiennych ----- niemłodych, najlepiej odmiany
„mącznej”, sypkiej)
• 1 łyżka soli-ja zamiast soli dałam różne zioła
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 100 g mąki pszennej----zamiast mąki użyłam kaszki kukurydzianej
• 1 roztrzepane jajko---ja dałam 2 zółtka
Przygotowanie:
* Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać,
nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 35 -
45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić i jeszcze gorące
obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub
zmielić w maszynce do mięsa.
* Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól,
pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając
składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając.
Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm,
podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 -
1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić
na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.
We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. *
Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową
jak tylko wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do dań, z
ulubionym sosem lub pesto
..oryg.przepis na
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/gnocchi_ziemniaczane/przepis.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com