wtorek, 28 stycznia 2014
Petits Fours
Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka.. Składniki:
Ciasto:
* 6 jajek
* 80g masy marcepanowej
* 80g cukru
* 120g mąki pszennej
Nadzienie:
* 150g dżemu malinowego
* 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy
smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego)
* 30g cukru pudru
* 120g masy marcepanowej
Lukier:
* 2 białka
* ok. 2 szklanki cukru pudru
* różne barwniki spożywcze
Dodatkowo:
* perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, marcepan
(pokrojony na małe kawałki) i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.
Białka ubić osobno na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z marcepanem.
Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
2. Ciasto rozłożyć na dwóch dużych blachach z piekarnikach wyłożonych
papierem do pieczenia i upiec dwa cienkie placki (u mnie każdy placek
miał wymiar: 34x 28cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12min. w
temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) na złoty kolor. (Piekłam jedną
blachę po drugiej). Jeszcze gorące przełożyć na kratkę z piekarnika i
ściągnąć papier do pieczenia.
3. Jeden placek posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim
plackiem.
4. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim
dżemem i nałożyć drugą połowę ciasta. (W ten sposób otrzymamy 4 warstwy
ciasta).
5. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować i
położyć na górę ciasta. Z góry obciążyć deską (i najlepiej jeszcze coś
położyć na deskę) i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz.
6. Kolejno pokroić na prostokąty o wymiarach: 2x 4cm.
7. Białka zmiksować z cukrem pudrem. (Na jedno białko dałam lekko
ponad 1 szklankę cukru pudru). Lukier podzielić na parę miseczek i do
każdej wmieszać inny barwnik. Kolorowymi lukrami, przy pomocy pędzelka,
posmarować ciasteczka. Ciasteczka układać na kratce z piekarnika.
Kolejno dowolnie ozdobić. Jeśli ozdabiamy perełkami cukrowymi, należy
ułożyć je od razu na świeżym lukrze.