wtorek, 28 stycznia 2014

Petits Fours

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka..                                   Składniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie: * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego) * 30g cukru pudru * 120g masy marcepanowej                                                                                           Lukier: * 2 białka * ok. 2 szklanki cukru pudru * różne barwniki spożywcze Dodatkowo: * perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji                                                                    Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, marcepan (pokrojony na małe kawałki) i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z marcepanem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. 2. Ciasto rozłożyć na dwóch dużych blachach z piekarnikach wyłożonych papierem do pieczenia i upiec dwa cienkie placki (u mnie każdy placek miał wymiar: 34x 28cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) na złoty kolor. (Piekłam jedną blachę po drugiej). Jeszcze gorące przełożyć na kratkę z piekarnika i ściągnąć papier do pieczenia. 3. Jeden placek posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem. 4. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim dżemem i nałożyć drugą połowę ciasta. (W ten sposób otrzymamy 4 warstwy ciasta). 5. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować i położyć na górę ciasta. Z góry obciążyć deską (i najlepiej jeszcze coś położyć na deskę) i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz. 6. Kolejno pokroić na prostokąty o wymiarach: 2x 4cm. 7. Białka zmiksować z cukrem pudrem. (Na jedno białko dałam lekko ponad 1 szklankę cukru pudru). Lukier podzielić na parę miseczek i do każdej wmieszać inny barwnik. Kolorowymi lukrami, przy pomocy pędzelka, posmarować ciasteczka. Ciasteczka układać na kratce z piekarnika. Kolejno dowolnie ozdobić. Jeśli ozdabiamy perełkami cukrowymi, należy ułożyć je od razu na świeżym lukrze.