Składniki na 1 bochenek:
- 135 g ziaren słonecznika
- 90 g siemienia lnianego
- 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką
- 145 g płatków owsianych, tradycyjnych
- 4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion)*
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego (lub szczypta stewi)
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee
- 350 ml wody
- 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli
masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody.
Masę przełożyć do małej keksówki -ja dalam za dużą- wysmarowanej
masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w
temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).
Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i
piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od
spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić.
To teraz mój chleb nr.1,nawet mąż go polubił...
Smacznego :-).przepis z http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/
Hello, i think thuat i saw you visited my weblog
OdpowiedzUsuńthus i came to “return the favor”.I aam trying to
find things to enhance my site!I suppose its
ok to use a few of your ideas!!