środa, 29 stycznia 2014

chleb z samych ziaren,pychotka!


Składniki na 1 bochenek:

  • 135 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką
  • 145 g płatków owsianych, tradycyjnych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion)*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub szczypta stewi)
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
W naczyniu wymieszać suche składniki: nasiona babki płesznik, sól, chia,słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane,. W drugim naczyniu wymieszać syrop klonowy z wodą    i olejem.
Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody. 
Masę przełożyć do małej keksówki -ja dalam za dużą- wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).
Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić.
To teraz mój chleb nr.1,nawet mąż go polubił...
Smacznego :-).przepis z http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...