wtorek, 28 stycznia 2014
Bułki na maślance
Bulki na maslance w sam raz na śniadanie ...
Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje
Ekspresje Kulinarne.
Bulki na maslance
1 opakowanie suszonych drozdzy
1/3 szklanki cieplej wody
1 szklanka cieplej maslanki
2 lyzki miodu
3 lyzki roztopionego masla
1 duze jajko
2 lyzeczki soli
4 do 4 i 1/2 szklanki maki pszennej. WYKONANIE
Miód, drozdze i wode wymieszac razem i odstawic na okolo 10 minut.
Do duzej miski wlac maslanke, maslo, jajko, sól i wode. Wsypac 1 i 1/2
szklanki maki i calosc dokladnie polaczyc. Nastepnie powoli dosypac
reszte maki do czasu, az ciasto zacznie odchodzic od miski. Ciasto
przelozyc na lekko oprószony maka blat i wyrabiac przez okolo 7-10
minut, az zrobi sie gladkie i elastyczne.
Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac kule i wlozyc do srodka.
Przykryc i odstawic na 1 i 1/2 godziny w cieple miejsce do wyrosniecia.
Nastepnie podzielic na 18 czesci (u mnie wyszlo 14), z kazdej formowac
owalna buleczke lub inny dowolny ksztalt i ukladac na natluszczonej lub
wylozonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarly do papieru).
Przykryc i ponownie odstawic do podrosniecia na okolo 30 minut.
Przed pieczeniem mozna posmarowac jajkiem i posypac np. makiem.
Piec w 190oC przez okolo 15-18 minut. Mi wyszło 16
bułeczek .Jadzia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com