- 1kg cukru
- 4kg czarnej porzeczek
- 10-12 łyżek miodu
- 1 szkl soku z cytryny
Porzeczki myjemy, i obieramy z szypułek-łodyżek.Obrane wkładamy do miski,zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc, aż puszczą sok. .Rano jak juz puściły sok ,dodajemy miód i całość wstawiamy na najmniejszy ogień .Raz po raz mieszamy ,aby cukier i miód się rozpuścił.Dodajemy sok z cytryny.Gotujemy około30-40 minut.Gotowy sok odcedzamy do osobnego garnka ,przez dwa sitka.
Najlepiej takie o gęstych oczkach. Odcedzamy owoce, a sok zlewamy do przygotowanego garnka. Powstały sok, syrop zlewamy do butelek, zakręcamy Gotowe! Pasteryzujemy w 85stopniach C 25 minut-ja mam garnek elektryczny od męża do weków kupiony kiedyś w Lidlu..wygoda ,bo nie trzeba bawic sie na kuchence ,ani w piekarniku i w nim wekuje przetwory.