niedziela, 6 lipca 2014

CZARNA PORZECZKA -SOK


SKŁADNIKI                                                                                                                             
  •  1kg cukru
  •   4kg czarnej porzeczek
  • 10-12 łyżek miodu
  •  1 szkl soku z cytryny                                                                                                                                                                                                                                                                                 
                   
                           WYKONANIE

Porzeczki myjemy, i obieramy z szypułek-łodyżek.Obrane wkładamy do miski,zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc, aż puszczą sok. .Rano jak juz puściły sok ,dodajemy miód  i całość wstawiamy na  najmniejszy ogień .Raz po raz  mieszamy ,aby cukier  i miód się rozpuścił.Dodajemy sok z cytryny.Gotujemy około30-40 minut.Gotowy sok odcedzamy  do osobnego garnka ,przez dwa sitka.
Najlepiej takie o gęstych oczkach. Odcedzamy owoce, a sok zlewamy do przygotowanego garnka. Powstały sok, syrop zlewamy do butelek, zakręcamy Gotowe!                                                                       Pasteryzujemy w 85stopniach C 25 minut-ja mam garnek elektryczny od męża do weków kupiony kiedyś w Lidlu..wygoda ,bo nie trzeba bawic sie na kuchence ,ani w piekarniku i w nim wekuje przetwory.                                                                                                                                                                           

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...