Truskawka z bobem-salatka z kujawskim smakiem
SKŁADNIKI
- 1-1,5 szklanki pokrojonego szpinaku świezego
- sól, pieprz 1 czerwona cebula
- 1/3 szklanki oleju kujawskiego
- maggi do smaku
- sok z polowy cytryny
- 1 szkl.pokrojonych truskawek
WYKONANIE
Sos do sałatki: w niedużej misce mieszamy 1/3 szklanki oleju
, sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy zawartość miski
na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia
na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10
minut
Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin. Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie
paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy
ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do
połączenia składników.Smacznego
ps...Makaron al. dente
oznacza makaron ugotowany tak by był elastyczny i stawiał lekki opór
zębom. Aby uzyskać makaron pożądanej twardości należy przede wszystkim
przestrzegać zasady: '1 na 100' czyli 1 litr osolonego wrzątku na 100g
suchego makaronu.