czwartek, 3 lipca 2014

Truskawka z bobem-salatka z kujawskim smakiem

    
   SKŁADNIKI

  • 0,5 kg bobu
  • 1-1,5 szklanki  pokrojonego szpinaku świezego
  • sól, pieprz                                                                                                                                   1 czerwona cebula                 
  • 1/3 szklanki oleju kujawskiego
  •  łyżeczka cukru
  • maggi  do smaku                                                                        
  • sok z polowy cytryny
    •     1 szkl.pokrojonych truskawek                                                               
             WYKONANIE                                                                                                                                                                                                  Sos do sałatki: w niedużej misce mieszamy    1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy  zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut
    Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin.         Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do połączenia składników.Smacznego
    ps...Makaron al. dente oznacza makaron ugotowany tak by był elastyczny i stawiał lekki opór zębom. Aby uzyskać makaron pożądanej twardości należy przede wszystkim przestrzegać zasady: '1 na 100' czyli 1 litr osolonego wrzątku na 100g suchego makaronu.