8-10 marchewek, ,pół dyni 2,5kg pomidorów 1kg cebuli 2 łyżki soli 3 -4 papryki (czerwona, zielona, żółta) 2 1/2 szklanki cukru 3/4 szk. octu 2-3 łyżki papryki słodkiej 1/2-1 łyżki chilli-w zależnosci czy lubimy ostre czy łagodniejsze 1 łyżka curry 1/2 łyżki białego pieprzu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 puszka kukurydzy 10 średniej wielkości brzoskwiń 2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania
Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w większa kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i dusimy w garnku na wolnym ogniu ok. 1h. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki papryki, odcedzoną kukurydzę oraz brzoskwinie w kawałkach a także pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 30 min, aby papryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis