środa, 2 lipca 2014

OSETYJSKIE PLACUSZKI Z NADZIENIEM




=================SKLADNIKI                                                                                                          -    ankhizhan,
-około sześciu filiżanek  białej mąki ,  - 1 łyżka   drożdży , -  1/2 szklanki mleka,lub ciepłej wody  ,-można dodać 1  jajko


WYKONANIE                                                 Przygotowanie ciasta:
Aby przygotować ankhizhan,, potrzeba wymieszać  jedną łyżeczkę suchych drożdży-u mnie 1 łyżka świeżych , jedną łyżeczkę białej mąki, jedną łyżeczkę cukru i wszystko wymieszać w szklance ciepłej wody.Pozostawic do wyrośnięcia na 10-15 minut.
                                                                                                                                                                   Ważne: mieszać ręcznie.W tym czasie przygotować dużą miskę,wlać ankhizhan i wsypac mąke 5 kubków -1 pozostawic do dosypywania.Wymieszać Można dodać  ciepłej wody, lub mleka, sól, i ręcznie wyrabić do gladkiego ,elastycznego ciasta .Gdy  ciasto jest prawie gotowe - dadać 30ml olej roślinny  ze wszystkich stron tak, że ciasto nie przywiera do ściany i dno misy. Przykryc szczelnie ciasto ,pokrywka lub folia , tak aby powietrze nie dostało się do ciasta. Czekać kilka godzin- u mnie 3 godz                                                                                                                                                                 .Wyrośnięte ciasto przełożyc na stolnicę wysypana mąką,podzielic na trzy części.Z,każdej zrobić kulę.
.                                                                                                                                       
Rozwałkować ciasto rękoma.
Włożyć trochę nadzienia na środku.Wyciągnij brzegi nad nadzieniem i rozciągnąć do środka.
Połączyć je .
Teraz wałkujemy rękoma , od środka w kierunku brzegów. Sztuczka na grubość jest to , że jesteśmy w stanie zobaczyć fakturę i kolor wypełnienia przez ciasto.
Odwrócić go i zachować toczenia.
Umieścić go na metalowej blasze lub patelni do pizzy.
Delikatnie dociśnij go do brzegu patelni. Po środku ,każdego placek musi mieć zrobiony otwor w środku.Czas pieczenia okolo 20-2 5minut w 200stopniach C w zależności od piekarnika .
Upieczone ciasto jest lekko zarumienione z wierzchu......WAŻNE ......po wyciągnięciu upieczonego placka od razu wierzch i boki smarujemy maslem.... aby góra i boki były miekkie
Gotowe. Wystarczy umieścić je na stole i smacznego

Gdy ciasto rośnie ,jest czas na przygotowanie nadzienia,,,,,,,,,,,,,,,,,,,                                                                                  ,                                                       ,,SKLADNIKI                                                                                                                                          1 udo indycze,3 ugotowane marchewki ,1 jajko,wegeta ,przyprawa gyros do smaku.
                        WYKONANIE    w speedcook                                                                                                                                   


================ tak wyglada gotowy ,po smarowaniu maslem=====================
  Mięso i marchewke  przemielić (obroty 5,a w trakcie ustawić na 7 przez 30sekund Speedcook)Dodac przyprawy ,jajko ,wszystko razem wymieszać i przelożyc do foremki wysmarowanej masłem.Pieczemy 20-25 minut w 200stopniach C

ps.może wydawac sie zagmatwane ,ale jest bardzo proste i smaczne .....W drodze na wakacje