niedziela, 6 lipca 2014

Syrop ,sok lawendowy

A dla odmiany dziś syrop lawendowy z miętą  będący dobrą   bazą do deserów i herbaty.  Poprawia samopoczucie.  i nadaje świeży, pachnący aromat..
SKŁADNIKI                                                                                                                                                                 1litr  wody
1kg cukru

10 łyżek płatków lawendy
gałązki mięty
                          
                                                                                                                                                          WYKONANIE  
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Umytą lawendę zalewamy wodą gorącą i pozostawiamy na kilka godzin,lub noc.Następnego dnia dodajemy cukier i  całość gotujemy na średnim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.Następnie dodajemy galązki mięty i pozostawiamy na 2-3 godziny do naciągnięcia aromatu .Gotowy sok,syrop zlewamy do butelek i pasteryzujemy w tem85 stopni C 25minut