czwartek, 3 lipca 2014

Jagodowy dzień -pierogi




SKLADNIKI
 
560 g mąki pszennej
szczypta soli
200-300 ml gorącej wody
2łyżki oleju

WYKONANIE
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody wlac olej ,i pomalutku wlewać do mąki, mieszając łyzką Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wyrobic ciasto 6-8 minut ,aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Przykryc ściereczką i odstawić na 20 minut
 Nastepnie wyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką.Podzielić ciasto na 3 kawałki i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm).
Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać łyżeczke jagód. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, .
W dużym garnku zagotować osoloną wodę  i wkladac pierożki ,gotować je  przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową ,przelać zimną wodą i układać na talerzu.
                            SKLADNIKI                                                                                                                                                                                                                                                                                           300ml wody 3MS  1 jajko     2 łyzki oleju    560 g (3 1/2 szkl.) mąki pszennej                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       WYKONANIE  W    SPEEDCOOK                                                                                                                                                                                                                                     Wszystkie składniki na ciasto włożyc do naczynia miksującego wg podanej kolejności .Wyrabiać  obroty 10 C ,czas 2 minuty.Gotowe ciasto wyjąć na stolnicę posypana mąką .Partiami rozwałkować i wykrawac koła .Na środek kola wkładac jagody posypane cukrem,zlepic i gotowac w osolonej wodzie do wypłyiecia pierożków.Gotowe                Słodkie jagodowe lato