niedziela, 6 lipca 2014

DŻEM ,FRUŻELIN z czarnej porzeczki

 SKŁAD:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      ...                                                                                                                                                                                                                                        .                                 2 kg owoców pozostalego z odcedzonego soku ,                              1kg świeżych  owoce ,      3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej ,         1 szkl. wody ,                                         sok z cytryny  -  1/3 szkl na 1 kilo owocu,      4-6 łyżek miód do smaku                                                                                          ..                                                                                                        
WYKONANIE                                                                                                                                                     Owoce z soku  mieszamy ze świeżymi owocami .Dawka  z soku 2:1 świeżych plus 6 łyżek miodu  i  sok z cytryny do smaku .Całość zagotowujemy .Na koniec do gotujących owoców dodajemy  mąke rozrobiona  w wodzie i zagotowujemy .Gotowy dżem ,frużeline przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut w 85 stopniach C  .Gotowe