czwartek, 31 lipca 2014

RACUSZKI-PLACUSZKI SZPINAKOWE

  ..............................SKŁADNIKI :                                                                                                                                                                                                                                                                                                   30-40dag świeżego szpinaku       2,5 szklanki mąki             1,5 szklanki mleka          4 jajka          4-5 łyżek sera tartego parmezanu                 sól,pieprz            szczypta gałki muszkatołowej                                                                                                   .     
                                                                                                                                                                   ........................WYKONANIE:    Pyszne lekkie placuszki                                                                                                                                                                                                                                            


                              Umyty i osączony z wody świeży szpinak pokroić drobno  .Jajka zmiksować ,następnie dodać mleko .Do tak powstałej masy dodac mąke i start ser.Doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Dodać pokrojony szpinak,.Wszystko dokladnie wymieszać.Odstawić  na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia...
                      ................................................  SPEEDCOOK..........    ..............................................                                                                                                                             Umyty i osączony z wody świeży szpinak rozdrobnić obroty 3 ,czas 50s.  .Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego.i wyrabiać obroty 7 czas 30s.Dodać pokrojony szpinak,..Odstawić  na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia....
Smacznego :-).