Składniki
- 4 kg jabłek-u mnie papierowki z dzialki
- 1 szkl.soku z cytryny,3 łyżki mąki ziemniaczanej
- mięta cytrynowa gałązki świeże -z działki
- cukier do dosłodzenia-u mnie 1 kilogram
- 1-2 szkl wody-w zależności jak soczyste sa jabłka
Jabłka umyć, pokroić na cząstki ,ogonki wyrzucić. Włożyć do wysokiego garnka ,dolac wode i dusić do miękkości jakieś 20-30 minut. Po zagotowaniu i puszczeniu przez jabłka soku ,2/3 soku zlać .Pozostałą masę przetrzeć przez dwa sitka ,aby żadna pestka nie przeszła.Wrzucic ponownie do garnka ,dodając cukier i listki,gałązki mięty i sok z cytryny.Dusić do rozpuszczenia cukru.Wlewamy do musu 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 3/4 szkl.wody.Calość zagotować około 10 minut,lub do zgęstnienia musu.
Do odlanego sok dodaje cukier do smaku i sok z cytryny .Wlewam do słoików .Dżem -mus i soki pasteryzuje w 85 stopniachC 25 minut..Gotowe