piątek, 4 lipca 2014

Dżem-mus i pyszny sok z jabłek

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/07/dzem-mus-i-pyszny-sok-z-jabek.html


Składniki
  • 4 kg jabłek-u mnie papierowki z dzialki
  • 1 szkl.soku z cytryny,3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mięta cytrynowa gałązki świeże -z działki
  • cukier do dosłodzenia-u mnie 1 kilogram
  • 1-2 szkl wody-w zależności jak soczyste sa jabłka
Wykonanie

Jabłka umyć, pokroić na cząstki ,ogonki wyrzucić.  Włożyć do wysokiego garnka ,dolac wode i dusić do miękkości jakieś 20-30 minut. Po zagotowaniu i puszczeniu przez jabłka soku ,2/3 soku zlać .Pozostałą masę  przetrzeć przez dwa sitka ,aby żadna pestka nie przeszła.Wrzucic ponownie do garnka ,dodając cukier i listki,gałązki mięty i sok z cytryny.Dusić do rozpuszczenia cukru.Wlewamy  do musu 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w 3/4 szkl.wody.Calość zagotować około 10 minut,lub do zgęstnienia musu.                                                                                                                                    

        Do  odlanego sok dodaje cukier do smaku i sok z cytryny .Wlewam do słoików .Dżem -mus i soki  pasteryzuje w 85 stopniachC  25 minut..Gotowe

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...