środa, 6 sierpnia 2014

KNEDLE---GNOCCHI


  SKŁADNIKI

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • po szczypcie soli i cukru 
  • 2 jajka
  • 400 g śliwki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów,migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki masła
  • gęsta śmietana 12-18 %           
                                                                                         
                                                                                                                               WYKONANIE                                                                                             

Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. 
Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. 
Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać śliwkę,truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). 
Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić migdały lub orzechy z cukrem. 
Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.
Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. 
Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną.