- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- po szczypcie soli i cukru
- 2 jajka
- 400 g śliwki
- 4 łyżki posiekanych orzechów,migdałów
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki masła
- gęsta śmietana 12-18 %
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka.
Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek.
Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać śliwkę,truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki).
Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić migdały lub orzechy z cukrem.
Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.
Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty.
Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną.