Owoc miechunki – Alkekengi Fructus (dawniej Baccae Halicacabi seu Solani vesicari) zbierany jest w czasie dojrzewania lub po dojrzeniu. Gdy nie jest w pełni dojrzały zawiera więcej glikozydu gorzkiego fisaliny i jest mniej słodki. Owoc należy zbierać wraz z barwnym i rozdętym kielichem i po rozerwaniu suszyć w temperaturze do 50 stopni. Surowiec jest bogaty w śluzy, glikozyd sterydowy fizalinę (physalin C14H16O5; wyizolowany w 1852 roku) i neofizalina (neophysalin), pektyny, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, karoten, zeaksantyna, flawonoidy (luteolina), antocyjany, garbniki (do 11%). W II połowie XX wieku wykazano, że frakcja fizalinowa złożona jest z wielu związków sterydowych o budowie13,14-seco-16,24-cykloergostanowej (np. fizalina A, B, D, G, F, H, I, L, N), ustalono ich wzory strukturalne. Stwierdzono również właściwości cytotoksyczne, hipoglikemiczne, przeciwzapalne i immunotropowe niektórych fizalin, np. B i F.
Owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu.
Wodne wyciągi z miechunki wzmagają wydzielanie moczu i wydalanie wraz z nim wielu zbędnych i szkodliwych metabolitów, np. mocznika, kwasu moczowego, dzięki czemu działają przeciwartretycznie i odtruwająco. Ponadto saponiny i flawonoidy zawarte w surowcu mają właściwości przeciwzapalne. Napary zmniejszają obrzęki. Regulują przemianę materii. Powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Owoc miechunki jest zamieszczony w farmakopei francuskiej – Ph. Gallica VI.
Zalecane jest doustne zażywanie wodnych i wodno-alkoholowych (1:5, na 40% etanolu lub winie) wyciągów z owoców miechunki.
Napar – Infusum Alkekengi: 5 g surowca zalać 200-220 ml wrzącej wody, odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 100 ml.
Nalewkę – Tinctura Alkekengi sporządzać na alkoholach niskoprocentowych. 100 g rozdrobnionego suchego lub świeżego surowca zalać ciepłym alkoholem – 0,5 l (wódką, winem), odstawić na kilkanaście dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml (nalewka na wódce) lub 15 ml (nalewka na winie).
Z ziela wraz z rozdętymi kielichami i owocu polecam także do przygotowania naparu do okładów i przemywania skóry i włosów. Napar z 1 łyżki na 1 szklanki wody wrzącej działa przeciwzapalnie, odżywczo, antyseptycznie, wybielająco i regenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów.
/źródło:rozanski.li/
Pizza z miechunką jadalną
Pizza z miechunką jadalnąMiechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować.
Składniki:
Ciasto:
— Mąka chlebowa — 250 g
— Mąka zwykła — 250 g
— Sól — 1 łyżka
— Cukier — 1 łyżka
— Olej rzepakowy — 1 łyżka
— Drożdże suche — 1 łyżka
— Ciepła woda — 1 szklanka
Pozostałe składniki:
— Miechunka jadalna (peruwiańska) — 2 szklanki samych owoców
— Serek śmietankowy — 3 czubate łyżki, użyłam zwykłej Philadelphi, ale można zastosować każdy inny, smakowe również, np. ziołowo-czosnkowy też się dobrze sprawdzi.
— Mozzarella — ok 200g
— Pieprz i kolendra do posypania przed podaniem
Sposób przyrządzenia ciasta:
— Mieszamy letnią wodę, cukier oraz drożdże i ostawiamy na parę minut w ciepłym miejscu.
— Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy: sól, olej oraz powstały rozczyn z drożdży, ale uwaga — trzeba to zrobić stopniowo.
— Zagniatamy ciasto, a gdy odchodzi od ręki (ok. 10 minut) przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
— Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy cienko.
— Przenosimy na blachy podsypane mąką.
— Smarujemy całą powierzchnię ciasta serkiem. Posypujemy mozzarellą. I układamy przepołowione owoce miechunki.
— Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut.
— Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą.
Sałatka z miechunką
Składniki:
mix sałat
rzodkiewka
papryka
ogórek
miechunka
pół drobno pokrojonej cebuli
sól
pieprz
ocet
oliwa lub olej
Przygotowanie:
Z Octu i oliwy zróbcie sos (3 łyżki oliwy wymieszajcie z jedną łyżką octu).
Warzywa pokrójcie tak jak lubicie. Miechunki przekrójcie na pół (dałam 6 owoców miechunki na porcję sałatki dla 2 osób).
Sałatkę posólcie, popieprzcie. Zalejcie sosem i wymieszajcie. Smacznego!