wtorek, 12 sierpnia 2014

GAZETOWY SERNIK






SPEEDCOOK                                                                     
Kruchy spód:


150 g mąki ( niepełna szklanka)
5 łyżek cukru -pudru
100 g zimnego masła
2 żółtka
 można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek  -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu.
Masa serowa:


1kg  tłustego twarogu
50 g roztopionego masła
1 szklanka cukru
6 jaj
5 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mleka (160 ml)
cukier -puder do posypania
oprócz tego:
2 kartki z gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza
Są one potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem. Zmoczone łatwo chłoną wodę i potem ją oddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy.
Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia poniekąd rolę kąpieli wodnej.

                                                                                                                     Założyc mieszadło do naczynia,wlać bialka,szczypte soli i bijać -obroty 3 czas 3 minuty.Ubite białka odstawic .Do naczynia miksującego włożyć cukier,zółtka,zamieszać obroty 5 czas5 s.Następnie dodac masło,mąki,mleko,zamieszać obroty 6 czas 30s.Założyc mieszadło i ubijac obroty 3 czas 15s.Dodac połowe sera pokruszonego w kawalki obroty 5 czas 30s.Zdjąć mieszadlo i wlożyć reszte sera i wymieszac obroty 4 PULSE czas 30s.Delikatnie połączyć  łyżka ,ubite białka z gotową masa serową .Otrzymana masę wyłozyc na przygotowany spód -u mnie ciastka zmiksowane ,obroty 8,czas 20s.
..Piec w 250stopniach C przez 10 minut ,a potem w 160stopniach C  okolo 1 godz....SMACZNEGO

Dla tych co nie maja speedcook

Kruchy spód:
150 g mąki ( niepełna szklanka)
5 łyżek cukru -pudru
100 g zimnego masła
2 żółtka

 można z powodzeniem zastosować spód z ciasteczek  -jak u mnie ,lub piec w ogóle bez spodu.

Masa serowa:
1kg  tłustego twarogu
50 g roztopionego masła
1 szklanka cukru
6 jaj
5 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mleka (160 ml)
cukier -puder do posypania

oprócz tego:
2 kartki z gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza

Są one potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem. Zmoczone łatwo chłoną wodę i potem ją oddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy.
Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia poniekąd rolę kąpieli wodnej.


Wykonanie:
Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( wg mnie - lepiej w 200 C, jak każde kruche). Podpieczony spód przestudzić.
Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą . Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały.
Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, dodać ser, twaróg, mleko, roztopione masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Można też nie ubijać żółtek z cukrem, tylko wymieszać je z masą serową, a cały cukier dodać (partiami!) do ubitych białek. Zwiększy to puszystość ciasta. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wyłożyć na podpieczony spód. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie! Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Ja nie dawałam, bo mi się zapaćkały żółtkiem. Dodałam za to cukier z wanilią i skórkę otartą z cytryny. Jeśli ser jest rzadki, można moim zdaniem zmniejszyć nieco ilość mleka.
Sernik pięknie wyrasta, nieznacznie tylko opada i jest równiutki jak stół.

Poezja. Absolutnie doskonały! 
 Autor- Izbushce Vica na podstawie przepisu cukiernika z Izraela Karin Goren.
    http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42&page=2