poniedziałek, 25 sierpnia 2014

FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/filet-w-warzywach-i-kasza-jaglana.html

KASZA......SKLADNIKI.
      300 ml wody
    sól morska
      1 łyżka oliwy extra vergine
    1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
                            WYKONANIE..                                                                                                                                    .Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać oliwę i opłukaną kaszę. Wymieszać i przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez około 10-15 minut. Otworzyć, wymieszać widelcem i wyłożyć na półmisek.
                                                                                                                                                                WARZYWA......SKLADNIKI

    4-5 pomidorów lima ,lub malinowka                                                                                        

    papryka czerwona
    papryka zielona
    3-4 cebule
    lyżeczka suszonej bazylii
    liść kolendry łyżeczka
    estragon (świeży albo suszony)                            
    sól
    pieprz,
    łyżeczka suszonego estragonu
    oliwa z oliwek

WYKONANIE     
                                                                                                                                              Pokrojona w krążki cebulkę zeszklić na oliwie.Dodac pokrojony w plasterki czosnek.Gdy cebulka bedzie już zeszklona ,dodać pokrojona papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami)

MIĘSO...MARYNATA


    1 łyżka miodu
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz,
    2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    słodka papryka w proszku

    kurkuma                                                                                                                                   
     podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g)

WYKONANIE
Filet kurczaka opłukać , osuszyc  i usuąć  błonki.Przelożyc  do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć  filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować przez około 3-4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i znów z grillować przez około 3 -4minuty.Tak przygotowane filety ułożyc na duszonych warzywach.Zagrzać i zagęścic inuliną.Podawać z kaszą jaglana .SMACZNEGO                                                                                                                                                                  
                
                                                                                                 Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego - jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także do deserów, takich jak budyń, kisiel, galaretka czy kogiel-mogiel...
To dlatego, że gotowana z wodą inulina zyskuje postać galaretki, a także gładkość i smarowność, dzięki czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz - zmniejszając tym samym kaloryczność pokarmu. Jest też dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów) oraz piany białkowej. Można ją także dodawać do past warzywnych, twarożków, pasztetów - wszędzie tam, gdzie przyda się coś stabilizującego, zagęszczającego lub wiążącego...