3 kg sliwek
1kg cukru (ja uzylam trzcinowego)
2 cytryny sok
2 łyżki pektyny w proszku
Przygotowanie:
Myjemy sliwki, pozbawiamy pestek. Wkladamy do speedcooka i miksujemy 1minutę na obrotach 7 i 8. Dla tych co nie mają speedcook ,mogą zmiksować w mikserze.Zmiksowane przekladamy do garnka, dodajemy cukier. Gotujemy - jak kto woli smażymy, na małym ogniu przez ok. 2do 2,5 godziny, by śliwki nabrały konsystencji dżemu i straciły trochę na objętości.
Do gorącej masy dodajemy sok z 2 cytryn, sypką pektynę ,szybko mieszając ja w musie śliwkowym,aby nie powstały grudki.
Tak powstały dżem wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy około 15minut .U mnie w garnku do gotowania sloikow piętrowo,dżem śliwkowy 30minut.... ...Plum Jam Ingredienti:
3 prugne kg
1kg di zucchero (io ho usato di canna)
Succo di 2 limoni
2 cucchiai di pectina in polvere
Preparazione:
Lavare le prugne, privano pips. Per mettere le nostre speedcooka e mescola 1 minuto a velocità 7 e 8 Per coloro che non hanno Speedcook può mescolare in mikserze.Zmiksowane traduce nella pentola, aggiungere lo zucchero. Bollire -. Se si soffriggere a fuoco basso per circa 2do 2,5 ore per le prugne hanno assunto la consistenza di marmellata e perso un po 'di volume.
Per la massa calda aggiungere il succo di 2 limoni, pectina sciolto, mescolando velocemente ho mousse di prugne, di non creare grumi.
La risultante vasetti di marmellata e mettere la nostra per pastorizzare :) circa 15 minuti .U me in una pentola per cucinare barattoli impilati, confettura di prugne 30 minuti ....