wtorek, 5 sierpnia 2014

Dzem sliwkowy---Plum Jam

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/dzem-sliwkowy.html



Składniki:
3 kg sliwek
1kg cukru (ja uzylam trzcinowego)
2 cytryny sok
2 łyżki pektyny w proszku
                                     Przygotowanie:
                                                                                                                       Myjemy sliwki, pozbawiamy pestek. Wkladamy  do speedcooka i miksujemy 1minutę na obrotach 7 i 8.    Dla tych co nie mają speedcook ,mogą zmiksować w mikserze.Zmiksowane przekladamy  do garnka, dodajemy cukier.                                                                                                                                                             Gotujemy - jak kto woli smażymy, na małym ogniu przez ok. 2do 2,5 godziny, by śliwki nabrały konsystencji dżemu i straciły trochę na objętości.
Do gorącej masy dodajemy sok z 2 cytryn, sypką pektynę ,szybko mieszając ja w musie śliwkowym,aby nie powstały grudki.  
Tak powstały dżem wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy :)około 15minut .U mnie w garnku do gotowania sloikow  piętrowo,dżem śliwkowy 30minut....  ...Plum Jam                                       Ingredienti:

3 prugne kg

1kg di zucchero (io ho usato di canna)

Succo di 2 limoni

2 cucchiai di pectina in polvere

                                      Preparazione:

                                                                                                                        Lavare le prugne, privano pips. Per mettere le nostre speedcooka e mescola 1 minuto a velocità 7 e 8 Per coloro che non hanno Speedcook può mescolare in mikserze.Zmiksowane traduce nella pentola, aggiungere lo zucchero. Bollire -. Se si soffriggere a fuoco basso per circa 2do 2,5 ore per le prugne hanno assunto la consistenza di marmellata e perso un po 'di volume.

Per la massa calda aggiungere il succo di 2 limoni, pectina sciolto, mescolando velocemente ho mousse di prugne, di non creare grumi.

La risultante vasetti di marmellata e mettere la nostra per pastorizzare :) circa 15 minuti .U me in una pentola per cucinare barattoli impilati, confettura di prugne 30 minuti ....