Składniki
-duża pojedyncza pierś z kurczaka
-cebulka szalotka
-1czerwona papryka i 1 żółta papryka
-słodka papryka, ostra papryka
- 1 brokuł - 2 łyżki oliwy -sól,
-pieprz -2 szklanki makaronu świderki
Sos = 150 g jogurtu naturalnego = 1 ząbek czosnku = kilka gałązek mięty = sól, pieprz Wykonanie
Ugotować makaron al dente w
osolonej wodzie. Pierś z kurczaka myjemy.Nacieramy oliwa i ulubionymi
przyprawami -u mnie przyprawa gyros. Tak przygotowane mięso wsadzić w
zamykany pojemnik i do lodowki na okolo 20 minut. Po tym czasie ,filety
pokroić w kostke i upiec na patelni grillowej .Brokuł umyć, podzielić na
różyczki i ugotować w osolonej wodzie.Brokuł al dante. Papryki pokroić w
kosteczke -posolic i popieprzyć. W misce położyc makaron,na to
ugotowany brokuł w cząstkach .Następnie dołozyc piers z kurczaka i to
wszystko posypać pokrojona papryka i szarlotka.Doprawić sola i pieprzem w
razie potrzeby. Lekko zamieszać .Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez
praskę czosnkiem i drobno posiekana miętą , doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,przed jedzeniem.Smacznego !!! nadaje sie na wypad w plener ,na grilla pomysł własny
Sos = 150 g jogurtu naturalnego = 1 ząbek czosnku = kilka gałązek mięty = sól, pieprz Wykonanie