piątek, 29 sierpnia 2014

Łosoś w sosie kolendrowo -cytrynowym,,,,Salmon with Cilantro -cytrynowym

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/osos-w-sosie-kolendrowo-cytrynowym.html



Łosoś jest bogaty w pełnowartościowe białko, i niezwykle cennych  kwasów omega-3 oraz minerałów.
SKŁADNIKI


  •  oliwa truflowa

  • 400g surowego łososia

  • 2-3 łyżeczki kolendry

  • pół pęczka kopru

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1-2 marchewki

  • pieprz kolorowy

  •  3-4    ziemniaki                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              SKŁADNIKI SOSU   
      
                                                                                             
  •  starty ser parmezan 

  • 1/3 łyżeczki curry

  • sól, pieprz do smaku


  •   kolendra do smaku
  • 1 łyżeczka masła                                     
  • 1 cytryna              
  •  200 ml śmietanki 30%                                                                          
        
      WYKONANIE




Łososia umyc i osuszyc ręcznikiem papierowym. Naczynie do zapiekania ,wyścielamy  folią  . Teraz rybe skrapiamy  sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą  i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki  i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową .


Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp. 180 St. C.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i zapiekamy 6-8minut
                                                                               
WYKONANIE SOSU


Wymyta i wyparzona cytryne -skórke -ścieramy na tarce   o drobnych oczkach .Wyciskamy sok z otartej cytryny.

W garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim starta skórke 2-3 minity. Następnie dodajemy kolendre ,curry i śmietankę 30%, oraz sok.

Sos podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając  trzepaczką do momentu ,aż śmietana zredukuje się i zgęstnieje. Sos pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i odrobiną soli .

Na talerzu układamy  łososia i polewamy ją sosem                                                                         
              .Salmon is rich in complete protein, and very valuable omega-3 fatty acids and minerals.

INGREDIENTS

      truffle oil

     400g raw salmon

     2-3 teaspoons coriander

     half a bunch of dill

     juice of half a lemon

     1-2 carrots

     color pepper

      3-4 potatoes SAUCE INGREDIENTS

                                                                                         

      grated Parmesan cheese

     1/3 teaspoon curry

     salt and pepper to taste

       coriander to taste

     1 teaspoon of butter

     1 lemon

      200 ml of 30% cream

           EXECUTION

Wash and dry the salmon with a paper towel. Baking dish, padded foil. Now sprinkle the fish juice squeezed from half cytryny.Obkładamy dill, sprinkle with cilantro and sprinkle top pieprzem.Na Arrange sliced ​​carrots and truffle oil ziemniaki.Spryskujemy.

Fish wrap tightly in aluminum foil and bake in the oven for about 25-35 minutes at. 180 St. C.Pod end of cooking sprinkle with cheese and bake 6-8minut

                                                                                                                                               

IMPLEMENTATION OF THE SAUCE

Washed and scalded lemon -skórke -ścieramy on a grater with a fine mesh .Wyciskamy grated lemon juice.

In saucepan, melt the butter and fry the grated rind on minity 2-3. Then add the coriander, curry and cream 30%, and juice.

Heat the sauce over low heat, stirring constantly with a whisk until the cream reduces and thickens. The sauce at the end of cooking, season with pepper and a pinch of salt.

Arrange salmon on a plate and pour the sauce.