http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/osos-w-sosie-kolendrowo-cytrynowym.html
Łosoś jest bogaty w pełnowartościowe białko, i niezwykle cennych kwasów omega-3 oraz minerałów.
- oliwa truflowa
- 400g surowego łososia
- 2-3 łyżeczki kolendry
- pół pęczka kopru
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 marchewki
- pieprz kolorowy
- 3-4 ziemniaki SKŁADNIKI SOSU
- starty ser parmezan
- 1/3 łyżeczki curry
- sól, pieprz do smaku
Łososia
umyc i osuszyc ręcznikiem papierowym. Naczynie do zapiekania ,wyścielamy folią . Teraz rybe skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2
cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą i
posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki i
ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową .
Rybę
zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około
25-35 minut w temp. 180 St. C.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i
zapiekamy 6-8minut
WYKONANIE SOSU
Wymyta i wyparzona cytryne -skórke -ścieramy na tarce o drobnych oczkach .Wyciskamy sok z otartej cytryny.
W
garnuszku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim starta skórke 2-3
minity. Następnie dodajemy kolendre ,curry i śmietankę 30%, oraz sok.
Sos
podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając trzepaczką do momentu
,aż śmietana zredukuje się i zgęstnieje. Sos pod koniec gotowania
doprawiamy pieprzem i odrobiną soli .
Na talerzu układamy łososia i polewamy ją sosem
INGREDIENTS
truffle oil
400g raw salmon
2-3 teaspoons coriander
half a bunch of dill
juice of half a lemon
1-2 carrots
color pepper
3-4 potatoes SAUCE INGREDIENTS
grated Parmesan cheese
1/3 teaspoon curry
salt and pepper to taste
coriander to taste
1 teaspoon of butter
1 lemon
200 ml of 30% cream
EXECUTION
Wash and dry the salmon with a paper towel. Baking dish, padded foil. Now sprinkle the fish juice squeezed from half cytryny.Obkładamy dill, sprinkle with cilantro and sprinkle top pieprzem.Na Arrange sliced carrots and truffle oil ziemniaki.Spryskujemy.
Fish wrap tightly in aluminum foil and bake in the oven for about 25-35 minutes at. 180 St. C.Pod end of cooking sprinkle with cheese and bake 6-8minut
IMPLEMENTATION OF THE SAUCE
Washed and scalded lemon -skórke -ścieramy on a grater with a fine mesh .Wyciskamy grated lemon juice.
In saucepan, melt the butter and fry the grated rind on minity 2-3. Then add the coriander, curry and cream 30%, and juice.
Heat the sauce over low heat, stirring constantly with a whisk until the cream reduces and thickens. The sauce at the end of cooking, season with pepper and a pinch of salt.
Arrange salmon on a plate and pour the sauce.