środa, 27 sierpnia 2014

CUKINIA Z MOZZARELLA---Zucchine con MOZZARELLA

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/cukinia-z-mozzarella-zucchine-con.html.



Składniki:

  • 2 podłużne świeże  cukinie
  • 1 opakowanie kulek sera mozzarella
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół , u mnie  to bazylia, estragon, tymianek
  • sól
  • ser parmezan do posypania-nie koniecznie
Wykonanie:

Cukinię  pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Każdy plaster,lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pozostawić do wystygnięcia na kratce.

Kulki mozarelli odsączyć z zalewy. Sok z cytryny wymieszać z ziołami i oliwą z oliwek oraz przyprawić lekko solą. Sosem tym zalać kulki mozarelli i wymieszać. Pozostawić na 5-10 minut.

Kulki mozareli zawijać w plastry cukinii. Można dodatkowo spiąć wykałaczką.Dekorowac pomidorkami koktajlowymi.Miłej zabawy.....SMACZNEGO   
Podpatrzone na jednym z anglojęzycznych blogów, którego nie mogę teraz odnaleźć…              
........

.....Ingredienti:

     2 zucchine longitudinali freschi

     1 confezione di palline di formaggio mozzarella

     Succo di limone 1 cucchiaio

     1 cucchiaio di olio d'oliva

     1 cucchiaio tritato erbe fresche, per me è il basilico, dragoncello, timo

     sale

Esecuzione:
Tagliare le zucchine nel senso della lunghezza a fette sottili. Ogni cerotto, leggermente cappotto entrambi i lati con olio d'oliva. Cuocere in padella griglia senza aggiunta di grassi per 1-2 minuti su ogni lato. Cospargere di sale e lasciare raffreddare su una gratella.

Palle Mozzarella drenare fuori sottaceto. Il succo di limone mescolato con erbe e olio d'oliva e condire leggermente con sale. Versare questa salsa palle di mozzarella e mescolare. Lasciare agire per 5-10 minuti.

Palle Mozareli avvolto in fette di zucchine. È anche possibile fissare ogni free standing wykałaczką.Dekorowac pomodori koktajlowymi.Miłej divertimento ..... GODERE