piątek, 1 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków


składniki: 

  • 4 , 5 kg ogórków gruntowych 
  • 4 litry wody, przegotowanej zimnej 
  • ok. 1 szkl. soli kamiennej 
  •  
  • ZALEWA - 4 szkl. cukru zwykłego 
  • 4 szkl. octu spirytusowego 10 %
  • 6 szkl. wody 
  •  
  • DODATKOWO - 2 duże marchwie
  • do każdego słoika - po 2 albo 3  ziarenka  ziela angielskiego 
  • po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu 
  • po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej 


sposób przygotowania: ogórki - gruntowe, umyć i osuszyć. Poszatkować   cienko, razem ze skórką -  Wodę wymieszać z solą żeby ta się rozpuściła i zalać pokrojone ogórki - przemieszać  dokładnie i zostawić  na godzinę . Po tym czasie odcedzić je na sicie.

Marchewki oskrobać  i poszatkować .

Do każdego wymytego i wyparzonego słoika nałożyć po 2-3 ziarenka ziela i pieprzu ,wsypac gorczyce .Dolożyć po parę plasterków marchewki.

Składniki zalewy umieścić  w garnku i zagotować. Odcedzone z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Wlać  zalewę, delikatnie pomieszać  , dolać zalewy prawie do pełna i zakręcić słoiki. Pasteryzować  przez 10 minut.ps.u mnie zalewa byla letnia ,gdy zalewałam nia ogórki.przepis Pyzy