składniki:
- 4 , 5 kg ogórków gruntowych
- 4 litry wody, przegotowanej zimnej
- ok. 1 szkl. soli kamiennej
- ZALEWA - 4 szkl. cukru zwykłego
- 4 szkl. octu spirytusowego 10 %
- 6 szkl. wody
- DODATKOWO - 2 duże marchwie
- do każdego słoika - po 2 albo 3 ziarenka ziela angielskiego
- po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu
- po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej
sposób przygotowania: ogórki - gruntowe, umyć i osuszyć. Poszatkować cienko, razem ze skórką - Wodę wymieszać z solą żeby ta się rozpuściła i zalać pokrojone ogórki - przemieszać dokładnie i zostawić na godzinę . Po tym czasie odcedzić je na sicie.
Marchewki oskrobać i poszatkować .
Do każdego wymytego i wyparzonego słoika nałożyć po 2-3 ziarenka ziela i pieprzu ,wsypac gorczyce .Dolożyć po parę plasterków marchewki.
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odcedzone z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Wlać zalewę, delikatnie pomieszać , dolać zalewy prawie do pełna i zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 10 minut.ps.u mnie zalewa byla letnia ,gdy zalewałam nia ogórki.przepis Pyzy