piątek, 29 sierpnia 2014

Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada

SKŁADNIKI

Zaczyn:
  • 135 g maki wysokoglutenowej -u mnie pszenna tortowa
  • 13 g swiezych drozdzy
  • 75 g wody




Ciasto:
  • 400 g maki wysokoglutenowej
  • 75 g cukru
  • 120 g letniego mleka
  • 3 zoltka
  • 1 lyzeczka / 5 ml / soli
  • 120 g miekkeigo masla

Nadzienie:
  • 75 g rodzynkow
  • 75 g skorki pomaranczowej kandyzowanej
  • 50 g stopionego masla

Glazura przezroczysta:
  • 4 lyzki cukru pudru
  • 1 bialko

lub

Glazura nieprzezroczysta:
  • 150 g cukru pudru
  • 1 bialko
                                                                                     WYKONANIE                                                                                                                              Pieklam na blaszce z wyposażenia piekarnika ...  Namoczyc rodzynki w cieplej wodzie i odstawić.
Gdy rodzynki sie moczą ,zagniesc wszystkie skaldniki zaczynu i odstawic do wyrosniecia na 30 minut.Do miksera wsypac make, wlac letnie mleko, roztrzepane zoltka, cukier i wyrobić ciasto
Dodać masło ,sól , i dalej wyrabiac do połączenia składnikow.
Pod koniec wyrabiaia ciasta dodac wyrosniety zaczyn.
Po dodaniu zaczynu ,wyrabiać ciasto ręcznie ,aż zacznie odstawac od ścianek naczynia Pozostawiamy wyrobione ciasto na 2 godziny do wyrośniecia do  podwojenia objetosci .Teraz odcedzamy rodzynki i osuszamy na papierowym ręczniku.Wyrośnięte ciasto przelozyc  i rozwalkowac na grubosc3-4 mm
Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy rodzynkami i skórka kandyzowaną
Ciasto zwijamy jak roladę ,rulon długi.
Natluszczonym maslem nożem ,nacinamy ciasto wzdłuż
Odwracamy 2 czesci przecieciem do gory i skręcamy je częścia nacięta na zewnątrz.
Tworzymy okrąg i układamy na blaszke wyłożona papierem-ja wałkowałam na papierze i z papierem przesunęłam na blaszke- Pozostawic do wyrośnięcia około 1 godziny.
Pieczemy  w temperaturze 200°C przez 20-25 minut
Gdy ciasto sie piecze ,przygotowujemy glazure mieszając cukier puder z białkiem.
Zaraz po upieczeniu smarujemy  posmarowac cisto glazurą iwstawiamy na 25-30 sekund   do piekarnika.Przepis z Włoch...
La levadura con pasas y INGREDIENTES cáscara confitada

lechada:

     135 g de harina me wysokoglutenowej u harina de trigo

     20 g de levadura fresca

     75 g de agua

masa:

     400 g de harina wysokoglutenowej

     75 g de azúcar

     120 g de leche tibia

     3 yemas de huevo

     1 cucharadita / 5 ml / sal

     120 g de mantequilla miekkeigo


Relleno:

     75 g de pasas

     75 g de cáscara de naranja confitada

     50 g de mantequilla derretida


Esmalte transparente:

     4 cucharadas de azúcar glass

     1 proteína


o

Esmalte opaco:

     150 g de azúcar glas

     1 proteína

                                                                                      APLICACIÓN infierno en una bandeja para hornear con equipo de cocina ... Remojar las pasas en agua tibia y dejar de lado.
Cuando pasas agosto empinada, amasar todo lechada skaldniki y dejar reposar durante 30 mezclador minut.Do agregar la harina, verter la leche caliente, yemas de huevo batidas, el azúcar y amasar la masa
Añadir la mantequilla, la sal, y además de amasar hasta que se mezclen.
Al final de wyrabiaia levadura crecido el complemento masa.
Después de la adición de la lechada, amasar a mano hasta que empieza a destacar entre los lados del tazón Deje la pasta amasada durante 2 horas a la altura de duplicar su volumen para drenar Ahora, pasas de uva y seca en un papel ręczniku.Wyrośnięte Poner la masa y rodar hacia fuera en grubosc3-4 mm
Entoldados frotis masa de mantequilla derretida y espolvorear con las pasas y la cáscara confitada
Enrollar la masa como un roscón, rodar mucho.
Cuchillo de mantequilla untada, pastel de una incisión a lo largo de
Pasamos 2 partes intersección de la parte superior y las convertimos una parte cortada.
Creamos un círculo y lo ponemos en la placa metálica forrada con papel-I wałkowałam en papel y papel se deslizó en blaszke- Permitir la que se levantan alrededor de 1 hora.
Hornear a 200 ° C durante 20-25 minutos
Cuando la masa se cuece en agosto, esmalte preparar mediante la mezcla de azúcar en polvo con la proteína.
Inmediatamente después de la cocción, aplicar la piel de desprestigio del iwstawiamy cisto esmalte durante 25-30 segundos en el horno.

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...