wtorek, 12 sierpnia 2014

Indycze Bułeczki



 Składniki na ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
-  tymianek
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- 10g suszonych drożdży

Składniki na farsz:

- 2 nogi indycze
- 2 marchewki
- cebula
- 100 g sera żółtego
- przecier pomidorowy ,lub świeże pomidory zmiksowane
- olej
- sól, pieprz, tymianek
 -łyżka masla
                                                                                                                                        WYKONANIE      

                                                                                                                                   Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę.
Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut.

Smacznego.



Dla tych co mają    SPEEDCOOK
                                                                                                                       WYKONANIE                                                                                                                                                                                                   FARSZ----                                                                                                                                                                                  cebulę obrać opłukać ,pokroić na mniejsze kawalki ,włożyc do naczynia miksującego ,rozdrobnić  obroty 6 czas 5s ,którą podsmazyc na łyżce masla.Do naczynia miksującego włożyć mięso pokrojone w cząstki ,rozdrobnic obroty 5 czas 10s.Dodać cebulę i reszte skladników ,wymieszać obroty3 czas 5s.
 CIASTO ---                                                                                                                                                                                      Do naczynia miksyjącego włożyc ,-1szkl.ciepłej wody ,-1/3 szkl.oleju,-1 jajko,-drożdże,-sól,-3i1/2 szkl.mąki.Zrobic ciasto obroty 10C czas 2 minuty.Dalej postępowac jak wyżej.....

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...