środa, 6 sierpnia 2014

leczo


Przygotowanie jest proste. Jedyna sztuka to nie rozgotować warzyw.
Składniki
 - 1 cukinia
  -2 cebule                                    - 1 kukurydza                           -30-40 dag fasolki masłowej                                         - 1 czerwona papryka
- 2-3 pomidory
- 2 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- około 1 szkl. gorącej wody
- sól,pieprz
- boczek około 40dag

                                   

              Wykonanie                                                                                                                                                                                               Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na złocisty kolor.Cukinię kroimy w dość dużą kostkę. Paprykę w paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na patelnię ,gdzie smażył sie boczek,dokładamy  masło i olej.Smażymy partiami  ,najpierw  cebulę, po chwili czosnek. Mieszamy i czekamy aż się zeszklą. Dodajemy cukinię i paprykę.. Smażymy wszystkie warzywa razem około 3-4 minut i przekładamy do rondelka. Zalewamy 3/4szkl gorącej, przegotowanej wody. Dodajemy pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą wystarczająco miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.