środa, 6 sierpnia 2014

DORSZ z WARZYWAMI



Składniki:


- 2 filety z dorsza

- 2 jajka;

- czarna porzeczka gałązka

- cukinia

- 20dag pieczarek

- groszek zielony 3/4szklanki                                      - cebulka
                                                                                    -
pomarńcza

- olej i masło do smażenia;

- sól, pieprz;

- bułka tarta    -kwiat nagietka i ogórecznika
                                                                                                                                                              -
skórka z cytryny


Przygotowanie:

Cukinię pokroic na plastry pół cm .
Na patelni rozgrzać masło, i smażyc cukinie z obydwu stron na złoty kolor.Dodac pieczarki i groszek .
Pomarańczę obrać ,usunąć białe części  i pokroić  na małe kawałki .Po 5-6 minutach dodac pomarańcze do warzyw.Całość dusić, aż warzywa zmiękna ,ale sie nie rozgotują, a sok się zredukuje. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
                                    Filety z dorsza posypać pieprzem i solą
Przygotować miseczke z roztrzepanymi jajkami do ,których dodać otartą skórkę z cytryny,drugą z bułką tartą.Rybę maczać w jajku ,a nastepnie w bułce i smażyc na złoty kolor z obydwu stron po 3-4 minuty.Podac z warzywami .

Smacznego :)