SKŁADNIKI
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2-3 pęczki świeżego szczawiu
- 1-1,5 litra bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
- 100 ml śmietany słodkiej
- 4 żółtka
- 4 jajka na ugotowane na twardo
- 50 g masła
- sól, pieprz i cukier do smaku
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy dokładnie wymyty świeży , szczaw ,pokrojony w paski.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.
W miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną. Wlewamy je do zupy. Uważając, żeby śmietana się nie zważyła.
Gotujemy zupę szczawiową do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dzisiejszy dzień był smaczny i w kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie
Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w sloikach i zrobić zapasy , ale to już nie to samo.
Zupę przygotowałam z świeżego szczawiu na bazie bulionu ,Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego