poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Zupa szczawiowa z jajkiem





 SKŁADNIKI



  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2-3 pęczki świeżego szczawiu
  • 1-1,5 litra bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 4 żółtka
  • 4 jajka na ugotowane na twardo
  • 50 g masła
  • sól, pieprz i cukier do smaku
 WYKONANIE



Na głębokiej  patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka  i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy dokładnie wymyty świeży , szczaw ,pokrojony w paski.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion i  dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.
W miseczce mieszamy  żółtka ze śmietaną. Wlewamy  je do zupy. Uważając, żeby śmietana się nie zważyła.

Gotujemy zupę szczawiową do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Podawajemy  z jajkiem ugotowanym na twardo.





 Dzisiejszy dzień był smaczny i   w kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie :)


Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w sloikach i zrobić zapasy , ale to już nie to samo.


Zupę przygotowałam z świeżego szczawiu na bazie bulionu ,Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo.


Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego :)