sobota, 9 sierpnia 2014

BEZOWE GNIAZDKA DO LODÓW


         

           SKŁADNIKI                                                                                                                                                                                                                                                                         225 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
                                                                                                   4 białka 
             WYKONANIE
Białka ubijać  na sztywno, i w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubijać ,aż piana będzie  lśniąca i sztywna, a cukier się rozpuści.W między czasie rozgrzać piekarnik
 do temperatury 150 stopni. Dwie ,trzy blachy ,wyłożyć papierem do pieczenia-2-3 bo to zależy jakiej wielkości zrobicie bezy. Ubitą masę przełożyć do szprycy i wyciskać nią okrągłe spody o średnicy ok. 4 -6 cm. Grubość masy  na spody maksymalnie 4-5 mm, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną. Teraz wokół krawędzi ,każdego spodu wyciskać masę tworząc koszyczek.

Gotowe ,utworzone bezy ,włożyć do piekarnika i piec ok. 35-50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika . Bezy są najlepsze drugiego dnia,z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące.przepis od Eli.SMACZNEGO!!!