4 białka
WYKONANIE
Białka
ubijać na sztywno, i w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier.
Ubijać ,aż piana będzie lśniąca i sztywna, a cukier się rozpuści.W
między czasie rozgrzać piekarnik
do
temperatury 150 stopni. Dwie ,trzy blachy ,wyłożyć papierem do
pieczenia-2-3 bo to zależy jakiej wielkości zrobicie bezy. Ubitą masę
przełożyć do szprycy i
wyciskać nią okrągłe spody o średnicy ok. 4 -6 cm. Grubość masy na
spody maksymalnie 4-5 mm, gdyż w trakcie
pieczenia bezy urosną. Teraz wokół krawędzi ,każdego spodu wyciskać masę
tworząc koszyczek.
Gotowe ,utworzone bezy ,włożyć
do piekarnika i piec ok. 35-50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i
suszyć przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika . Bezy są najlepsze drugiego dnia,z wierzchu chrupiące, a w
środku delikatnie ciągnące.przepis od Eli.SMACZNEGO!!!