450 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
8 białek
maliny do dekoracji
WYKONANIE
Białka
ubić na sztywno.Pomalu ,w trakcie ubijania dodawac cukier.Ubijając piane do całkowitego rozpuszczenia sie cukru,aż piana będzie sztywna i lśniaca
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 150 stopni. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Ubitą masę białkową przełożyć na blachę.
Włożyć
do piekarnika i piec ok. 30-45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i
suszyć przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika do momentu, aż
zupełnie wystygnie. Beza jest z wierzchu chrupiąca, a w
środku delikatnie ciągnąca.
BITA ŚMIETANA SKŁADNIKI
250 ml śmietany tortowej, schłodzonej
2 łyżki drobnego cukru
1-2 łyżki amaretto
skórka otarta z 1/2 cytryny
WYKONANIE
Dobrze schłodzić czystą, metalową lub szklaną miskę. Wlać do niej śmietanę i ubijać, aż powstanie miękka piana. Dodawać cukier i ubijać, aż śmietana będzie sztywna.Do ubitej dodac amaretto. Nie ubijać za długo, bo śmietana zacznie zamieniać się w masło! Rada:To ważne, aby śmietana, miska, a najlepiej także ubijaczki miksera były bardzo mocno schłodzone!Na beze nalożyc ubitą śmietane .Udekorowac malinami.Smacznego.
250 ml śmietany tortowej, schłodzonej
2 łyżki drobnego cukru
1-2 łyżki amaretto
skórka otarta z 1/2 cytryny
WYKONANIE
Dobrze schłodzić czystą, metalową lub szklaną miskę. Wlać do niej śmietanę i ubijać, aż powstanie miękka piana. Dodawać cukier i ubijać, aż śmietana będzie sztywna.Do ubitej dodac amaretto. Nie ubijać za długo, bo śmietana zacznie zamieniać się w masło! Rada:To ważne, aby śmietana, miska, a najlepiej także ubijaczki miksera były bardzo mocno schłodzone!Na beze nalożyc ubitą śmietane .Udekorowac malinami.Smacznego.