SKŁADNIKI
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2-3 pęczki świeżego szczawiu
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany słodkiej
- pół papryki pomidorowej
- 3-4 jajka na ugotowane na twardo
- cebula, 50 g masła
- sól, pieprz i cukier do smaku WYKONANIE
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.Przygotowana zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.