niedziela, 17 sierpnia 2014

ZUPA Z PATELNI



 SKŁADNIKI



  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2-3 pęczki świeżego szczawiu
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • pół papryki pomidorowej
  • 3-4 jajka na ugotowane na twardo
  • cebula,   50 g masła  
  • sól, pieprz i cukier do smaku                                                                                                                                                                          WYKONANIE




Na głębokiej  patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka  i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży  szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem.Przygotowana zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.