poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Tomato Pie

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/08/tomato-pie.html


To pikantne ciasto, nie słodkie, pełne świeżych pomidorów z ogrodu, posypane bazylią i tartymi serami .



Przepis dzięki uprzejmości Deen

Całkowity czas:
1 h 15 min
Przygotowanie:
20 min
Wydajność:
6 porcji
Poziom:
Łatwe
SKŁADNIKI NA SPÓD

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko

SKŁADNIKI FARSZU
  • masło
  • 4-6 pomidorów , obranych i pokrojonych 
  • 10 świeżych liści bazylii, posiekane
  • 1/2 szklanki posiekanej zielonej cebuli
  • 125 g żółtego sera np. cheddar
  • 1 szklanka startego mozzarella
  • 1 śmietanka kremowa 30%
  • 2  jajka
  • Sól i pieprz
  • czosnek3-4 ząbki
  • cebula pokrojona w plasterki                                                                                                                                                                    
  • kawałek papryki(pół)                                                                                                                                                  WYKONANIE
  • Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę ,zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać  tylko palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 26 cm dokładnie posmarować masłem.
  • Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia  i tak przenieść je do formy,odwracając do górey dnem... Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem okryć folią aluminiową. Na wierzch wysypać  ryż, rozprowadzić, go równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
  • Nadzienie: Pomidory zalac wrzątkiem , obrać ze skórki, pokroić w plastry.  Tak pokrojoe pomidory ,ułożyc na ręcznikach papierowych i odsączyć z  soku. Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebule pokrojona w plasterki i papryke w kosteczke podsmażyc na maśle. Do miseczki o poj.250ml  wbić jajka i uzupełnić śmietanką 30%. Dodać sól, świeżo zmielony czarny pieprz, bazylie, roztrzepać  rózgą na jednolitą masę i  wymieszać z tartymi serami.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. . Na upieczony spód wyłożyć pokrojony w plasterki czosnek.Na to cebulkę z papryką..Na to ułożyć  pomidory, Całość zalać  masą z jajek i sera,. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minuty, aż masa serowa się zetnie i potrawa będzie lekko rumiana.--można dołozyć mięso ,wędline ---- .Podawać na ciepło

Pomidor
Danie główne...inspiracja FoodNetwork.com