To pikantne ciasto, nie słodkie, pełne świeżych pomidorów z ogrodu, posypane bazylią i tartymi serami .
Przepis dzięki uprzejmości Deen
Całkowity czas:
1 h 15 min
Przygotowanie:
20 min
Wydajność:
6 porcji
Poziom:
Łatwe
SKŁADNIKI NA SPÓD
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła
- 1 jajko
SKŁADNIKI FARSZU
- masło
- 4-6 pomidorów , obranych i pokrojonych
- 10 świeżych liści bazylii, posiekane
- 1/2 szklanki posiekanej zielonej cebuli
- 125 g żółtego sera np. cheddar
- 1 szklanka startego mozzarella
- 1 śmietanka kremowa 30%
- 2 jajka
- Sól i pieprz
- czosnek3-4 ząbki
- cebula pokrojona w plasterki
- kawałek papryki(pół) WYKONANIE
- Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę ,zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać tylko palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 26 cm dokładnie posmarować masłem.
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i tak przenieść je do formy,odwracając do górey dnem... Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem okryć folią aluminiową. Na wierzch wysypać ryż, rozprowadzić, go równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.
- Nadzienie: Pomidory zalac wrzątkiem , obrać ze skórki, pokroić w plastry. Tak pokrojoe pomidory ,ułożyc na ręcznikach papierowych i odsączyć z soku. Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebule pokrojona w plasterki i papryke w kosteczke podsmażyc na maśle. Do miseczki o poj.250ml wbić jajka i uzupełnić śmietanką 30%. Dodać sól, świeżo zmielony czarny pieprz, bazylie, roztrzepać rózgą na jednolitą masę i wymieszać z tartymi serami.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. . Na upieczony spód wyłożyć pokrojony w plasterki czosnek.Na to cebulkę z papryką..Na to ułożyć pomidory, Całość zalać masą z jajek i sera,. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minuty, aż masa serowa się zetnie i potrawa będzie lekko rumiana.--można dołozyć mięso ,wędline ---- .Podawać na ciepło
Pomidor
Danie główne...inspiracja FoodNetwork.com