Google+ Followers

Frytki z piekarnika z gotowanych ziemniakow



Każdy wie, jak frytki się robi ... ale dzisiaj proponuję zrobić frytki, które smakują tak samo a o wiele mniej tłuszczu maja w sobie!


Jest to dobry kompromis, aby jeść frytki bez pozostawiania skutków ubocznych jak tycie w biodrach ;-)

Składniki: 
  • 1 kg ziemniaków
  • olej (słonecznikowy, z orzeszków ziemnych …)
  • przyprawy ulubione



Wykonanie

        Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Umieść je w garnku, zalać wodą i dodać trochę soli.Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.Rozgrzać piekarnik do 220 ° C piekarnika termoobieg Rozłożyć frytki na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia w jednej warstwie .

Oliwę wymieszać np. z papryka słodką w proszku ,tymiankiem ,wszystko wymieszać i posmarować pędzelkiem frytki .Dodać sól do smaku-jak ktoś lubi słone i piec przez 20-30 minut (zależy od piekarnika). Frytki są dobre ,gdy osiągną złoty kolor.:))