Składniki:
- 1nieduża główka kapusty
- 0,7 kg mięsa mielonego
- 400 g ziarna orkiszu
- zioła do smaku
- sól
- pieprz
Wykonanie
Z
kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z
wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie
włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać.
Farsz
Wypłukać
ziarna przed gotowaniem. Na każdą szklankę ziarna orkiszu wlać
1,5 szklanki wody. (Pamiętaj ,że więcej wody spowoduje, że ziarno
będzie bardziej miękki i klejący - doskonały do potraw
jednogarnkowych, zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie
twardszy i sypki - idealny do sałatek ..) Gotować ziarno na średnim
ogniu. Nie przykrywać go. Gdy ziarno zacznie się gotować,
zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką . Pokrywka musi być
ściśle dopasowana do garnka , aby para nie mogła się wydostać
Dusić ziarno pod przykryciem przez kolejne 15 minut. W
misce wymieszać mięso i ugotowane ziarna orkiszu. Doprawić do
smaku , solą, pieprzem i ziołami.
Na
każdy liść kapusty kłaść porcję farszu,zawinąć.
Gołąbki
układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać 1/2 - 1 szkl. rosołu Dusić
około 20 minut w szybkowarze ,w garnku 35-40 minut.
Podawać z sosem brukselkowym.
Podawać z sosem brukselkowym.
Wykonanie
Brukselkę wypłukać odciąć twarde części
i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą,tak ponad powierzchnie brukselki-około 1 litra.
Dodać
wszystkie przyprawy i gotować 10-15 minut. Po tym czasie ,gdy
woda przejdzie smakami wszystkich przypraw ,odcedzić przyprawy, a całość
zmiksować.
Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie
,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 6-8 minut.
Nie gotować długo, tylko do uzyskania
jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji.
Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do
połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:))
|
Smacznego! :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com