Google+ Followers

Golabki orkiszowe w sosie brukselkowym






Składniki:
  • 1nieduża główka kapusty
  • 0,7 kg mięsa mielonego
  • 400 g ziarna orkiszu
  • zioła do smaku
  • sól
  • pieprz



Wykonanie
Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać.

Farsz
Wypłukać ziarna przed gotowaniem. Na każdą szklankę ziarna orkiszu wlać 1,5 szklanki wody. (Pamiętaj ,że więcej wody spowoduje, że ziarno będzie bardziej miękki i klejący - doskonały do potraw jednogarnkowych, zaś gotowany w mniejszej ilości wody będzie twardszy i sypki - idealny do sałatek ..)  Gotować ziarno na średnim ogniu. Nie przykrywać go. Gdy ziarno zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką . Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka , aby para nie mogła się wydostać Dusić ziarno pod przykryciem przez kolejne 15 minut. W misce wymieszać mięso i ugotowane ziarna orkiszu. Doprawić do smaku , solą, pieprzem i ziołami.
Na każdy liść kapusty kłaść porcję farszu,zawinąć.
Gołąbki układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać 1/2 -  1 szkl. rosołu Dusić około 20 minut w szybkowarze ,w garnku 35-40 minut.
Podawać z sosem brukselkowym.

 
Sos brukselkowy
Składniki :
  • 350-400 g brukselki
  • -2 łyżki masła
  • -szkl. śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie


Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą,tak ponad powierzchnie brukselki-około 1 litra.
 Dodać wszystkie przyprawy i gotować 10-15 minut. Po tym czasie ,gdy woda przejdzie smakami wszystkich przypraw ,odcedzić przyprawy, a całość zmiksować.
Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 6-8  minut.
Nie gotować  długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej  konsystencji.
Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:))


Smacznego! :))


Na przednówku - na wzmocnienie