piątek, 25 marca 2016

wielkanocna babka gotowana

Składniki:
  • 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek
  • 30 dkg mąki kartoflanki
  • 20 dkg maki pszennej
  • 25 dkg cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Wymiary formy:
średnica dna: 13 cm,
średnica góry: 17 cm,
wysokość: ok 17 cm,
wysokość kominka: 13,5 cm
Wykonanie:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na pianę.
Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek.
Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.
Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą.
Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem.
Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.
Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką.
Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka....
Polewa
Oblewam czekoladą lub tym czym lubimy...albo z 2-3 bialek robimy tak....
białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru, ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca.
ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.Jak nie ma palnika to wstawić do piekarnika na 8-10 minut na 180 stopni C... do lekkiego beżowego koloru.
MOJA PIERWSZA W ŻYCIU BABA GOTOWANA ...i choć nie przepadam za babkami.....hihiihih...to ta mi wyjątkowo smakuje ...POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...