Składniki:
- 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej
- 6 jajek
- 30 dkg mąki kartoflanki
- 20 dkg maki pszennej
- 25 dkg cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wymiary
formy:
średnica
dna: 13 cm,
średnica
góry: 17 cm,
wysokość:
ok 17 cm,
wysokość
kominka: 13,5 cm
Wykonanie:
Składniki
muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka
ubijamy na pianę.
Cukier
ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku
Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały
olejek.
Gdy mamy już gładkie
ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.
Całość
mieszam łyżką - najlepiej drewnianą.
Foremkę
do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem.
Wlewam
ciasto i szczelnie zamykamy formę.
Zanurzamy
formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką.
Gotuję
babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka....
Polewa
Oblewam
czekoladą lub tym czym lubimy...albo z 2-3 bialek
robimy tak....
białko
ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce
150 g cukru, ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a
masa powinna być błyszcząca.
ciasto
posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym
(gazowym) do karmelizowania.Jak nie ma palnika to wstawić do
piekarnika na 8-10 minut na 180 stopni C... do lekkiego beżowego
koloru.
MOJA
PIERWSZA W ŻYCIU BABA GOTOWANA ...i choć nie przepadam za
babkami.....hihiihih...to ta mi wyjątkowo smakuje ...POLECAM
przepis wraz z blaszka dostałam....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com