Google+ Followers

Babka gotowana II



Składniki:
  • 1 szkl. cukru
  • 1¼   szkl. mąki pszennej
  • 1¼  szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 masło -250g
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 2- łyżki kakao

    Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
    szkl. o pojemności 250 ml


Wykonanie



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką,puszysta masę. Dodać stopniowo po jednym jajku ciągle ucierając. Do tak utartej masy dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać do połączenia składników. Następnie ⅕ ciasta odłożyć i połączyć z kakao. Resztę ciasta
przelać do wysmarowanej masłem formy do gotowania babki ,na wierzch wlać ciasto z kakao.
Zamknąć formę i włożyć do wysokiego garnka ,do wrzącej wody ,która ma sięgać do 3/4 wysokości formy..Gotować na wolnym ogniu 75minut pod przykryciem-pokrywa garnka..Po tym czasie wyjąć babkę z formy. Składniki polewy rozpuścić w garnuszku na małym gazie do połączenia składników. Polać babkę,gdy jest jeszcze lekko ciepła. :))