Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 1¼ szkl. mąki pszennej
- 1¼ szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 masło -250g
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 2- łyżki kakaoPolewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka masłaszkl. o pojemności 250 ml
Wykonanie
Wszystkie składniki
powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać przez sito i
wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na
gładką,puszysta masę. Dodać stopniowo po jednym jajku ciągle
ucierając. Do tak utartej masy dodać mąkę z proszkiem i dalej
ucierać do połączenia składników. Następnie ⅕
ciasta odłożyć i połączyć z kakao. Resztę ciasta
przelać do wysmarowanej
masłem formy do gotowania babki ,na wierzch wlać ciasto z kakao.
Zamknąć formę i włożyć
do wysokiego garnka ,do wrzącej wody ,która ma sięgać do 3/4
wysokości formy..Gotować na wolnym ogniu 75minut pod
przykryciem-pokrywa garnka..Po tym czasie wyjąć babkę z formy.
Składniki polewy rozpuścić w garnuszku na małym gazie do
połączenia składników. Polać babkę,gdy jest jeszcze lekko
ciepła. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com