poniedziałek, 7 marca 2016

placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane:

    Składniki
  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia


    Wykonanie



Obrać i zetrzeć na tarce ziemniaki, cebulę i czosnek Dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać ,odlać nadmiar wody.Na dużej szerokiej patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką masę ziemniaczaną. Poruszać patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładzić powierzchnię placka i smażyć , aż spód się zrumieni. Kiedy spód będzie rumiany, przyłożyć na drugą stronę.Usmażony placek przełożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka. Udekorować i podawać .

 Gulasz:


Składniki:

  • czyszczenie lodówki --u mnie resztki kiełbasy różnej i nogi z kurczaka gotowane
  • 15-20 dag pieczarek
  • 1-2 cebule
  • ząbek czosnku
  • około 3/4 szkl. śmietanki
  • około 1 szkl. bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 2-3-ziarnka ziela angielskiego
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • pieprz
  • sól

Wykonanie
Rozgrzać garnek z oliwą i wrzucić pokrojona cebulkę ,dusić jakieś 2-3 minuty.
Następnie dołożyć pokrojone mięso i kiełbasę .Wszystko zarumienić i dołożyć pokrojone pieczarki.
Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, (w razie potrzeby dolać bulion, tylko tak by przykryć mięso), i dusić około8-10 minut. mieszając od czasu do czasu.
Na koniec doprawić solą i pieprzem,wymieszać ,całość zagęścić  śmietanką.:))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com