Składniki
- 1 brokuł
- pół serka typu Feta
- 1 mała śmietanka kremówka
- parę sztuk anchois
- ser starty parmezan,lub dziugas ser,albo corregio ser
Brokuł
Wykonanie
Zagotować
w rondlu wodę .Do gotującej wody włożyć umyty i pokrojony na
różyczki brokuł. Gotować 3-4 minuty,wyjąć.
Sos
jogurtowo-czosnkowy
- Składniki:
- ok. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
Wykonanie
Jogurt
wymieszać z posiekanym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Dodać
wodę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać.
Ciasto
na naleśniki
Składniki- 1,5 szkl mleka
- 1,5 szkl. wody
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 szkl. maki razowej orkiszowej
- 0,75 szkl. mąki pszennej
Wykonanie
Jajka miksować i dodać do nich wodę
z mlekiem. Następnie dodawać mąki wymieszane.
Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie
zmiksować i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję. Smażyć
naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
Wykończenie
Formę okrągłą wysmarować masłem,wyłożyć
naleśnikami (2-3 sztuki) zależy jak duża jest forma. Na naleśniki
położyć różyczki brokuła,pokrojony ser feta w kostkę.
Poukładać na wierzch Anchois – niedużej, bardzo tłustej ryby
Całość zalać śmietanką Posypać startym serem-u nas dużo bo
wszyscy lubią. Wszystko zakryć naleśnikami i zetrzeć na całość
ser Piec w nagrzanym piekarniku 180°
C około 15-20 minut-do roztopienia się sera na wierzchu. Podawać
samo,lub polane sosem jogurtowo- czosnkowym:))-pomysł własny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com