Google+ Followers

brokuł z anchois bez soli


Składniki

  • 1 brokuł
  • pół serka typu Feta
  • 1 mała śmietanka kremówka
  • parę sztuk anchois
  • ser starty parmezan,lub dziugas ser,albo corregio ser
Brokuł
Wykonanie
Zagotować w rondlu wodę .Do gotującej wody włożyć umyty i pokrojony na różyczki brokuł. Gotować 3-4 minuty,wyjąć.


Sos jogurtowo-czosnkowy


    Składniki:
  • ok. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody



Wykonanie
Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Dodać wodę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać.

Ciasto na naleśniki

Składniki
  • 1,5 szkl mleka
  • 1,5 szkl. wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szkl. maki razowej orkiszowej
  • 0,75 szkl. mąki pszennej



Wykonanie
Jajka miksować i dodać do nich wodę z mlekiem. Następnie dodawać mąki wymieszane.
Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie zmiksować i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
Wykończenie
Formę okrągłą wysmarować masłem,wyłożyć naleśnikami (2-3 sztuki) zależy jak duża jest forma. Na naleśniki położyć różyczki brokuła,pokrojony ser feta w kostkę. Poukładać na wierzch Anchois – niedużej, bardzo tłustej ryby Całość zalać śmietanką Posypać startym serem-u nas dużo bo wszyscy lubią. Wszystko zakryć naleśnikami i zetrzeć na całość ser Piec w nagrzanym piekarniku 180° C około 15-20 minut-do roztopienia się sera na wierzchu. Podawać samo,lub polane sosem jogurtowo- czosnkowym:))-pomysł własny.