środa, 10 lutego 2016

rybka -- ruskie pierogi





Składniki

  • 500g mąki (około)
  • 125ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

    Wykonanie

    W przesianej mące ,zrobić dołek,wbić jajko,zamieszać. Wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
    Podzielić ciasto na części,odłożyć, przykryć ściereczką. Część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek i wykrawać formy na pierogi.W razie potrzeby podsypać mąką. 

    Farsz

    • 1kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone; możemy też wykorzystać z poprzedniego dnia
    • 650g białego sera
    • 3 -4 cebule (drobno pokrojone)
    • pieprz, sól
    • olej
    Wykonanie
     Pokrojona drobno cebulę delikatnie smażymy na oleju.
        Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy i łączymy serem twarogowym .Doprawiamy solą i pieprzem ,oraz przesmażoną cebulką .Całość wyrobić .










    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Polecany post

    chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

      Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...