Składniki |
- 500g mąki (około)
- 125ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Wykonanie
W przesianej mące ,zrobić dołek,wbić
jajko,zamieszać. Wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i
wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo
taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i
nie za twarde.
Podzielić ciasto na części,odłożyć, przykryć
ściereczką. Część ciasta rozwałkować na posypanej mąką
stolnicy na cienki placek i wykrawać formy na pierogi.W razie
potrzeby podsypać mąką.
Farsz
- 1kg ziemniaków (ugotowane, wystudzone; możemy też wykorzystać z poprzedniego dnia
- 650g białego sera
- 3 -4 cebule (drobno pokrojone)
- pieprz, sól
- olej
Wykonanie
Pokrojona drobno cebulę delikatnie smażymy na oleju.
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy i łączymy serem twarogowym .Doprawiamy solą i pieprzem ,oraz przesmażoną cebulką .Całość wyrobić .
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy i łączymy serem twarogowym .Doprawiamy solą i pieprzem ,oraz przesmażoną cebulką .Całość wyrobić .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com